Половина бака и дека у Србији не користи интернет - сада имају ко да их научи

Институт за дигиталне комуникације, у сарадњи са Европском унијом, почео је едукацију старијих грађана којом ће их подучити како да користе скајп, вајбер, имејл...

Ново доба са собом носи убрзане комуникације, а особе старије од 65 година често се наводе као група под највећим ризиком од дигиталне искључености. Зато је Институт за дигиталне комуникације, у сарадњи са Европском унијом, почео едукацију старијих грађана.

Ана Мирковић, психолог и оснивач овог Института, рекла је за РТС да у ЕУ просечно 70 одсто старијих грађана користи интернет, док је у Србији тај проценат једва 45 одсто.

"Mи морамо наше људе да оснажимо, да им дамо вештине, да им дамо знања. Са друге стране, искуство рада са људима који су у пензији нам говори да дигиталне технологије нису обојиле њихов живот. Нису биле тако неки важан механизам комуникације, истраживања, дружења и некако увек те године носе извесну дозу скептичности. Као "пa шта ће ми, цео живот сам живео без тога, могу и сада без тога"", наводи Ана Мирковић.

Искуство пандемије од 2020. године је показало, ипак, да је та популација била највише затворена и они су почели да користе Вајбер, Фејсбук.

"Сада више скоро па није ни пристојно да унука позову и да га питају да ли је у вези са неком девојчицом, али могу то да прате на друштвеним мрежама, да некако добију нове информације. Тако да постоји та отвореност, али овај вид систематичне едукације ће им помоћи да стекну те неке базичне вештине", указала је Мирковићева.

Главна порука програма који су покренули је "све је лако кад знаш како".

"Данас они кажу – ма то ми је тешко. Тешко је зато што вам нико није показао, зато што вас није научио. А мој тим је одабран да креира тај програм. Ми ћемо заправо едуковати десет младих људи у двадесетим годинама и они ће обилазити тих десет градова и они ће највише помагати старијим суграђанима да усвоје неке нове вештине. И бићемо у Новом Саду, у Београду, у Нишу, али и у Лесковцу, Зајечару, Новом Пазару, Крагујевцу, Шапцу, Вршцу и у Сомбору", рекла је Ана Мирковић.

Истакла је да се за неколико дана пријавило више од сто старијих грађана који желе да учествују на тим бесплатним едукацијама. Сви заинтересовани могу да се пријаве преко броја 011/40-45-400, из којег год да су града.

Цело гостовање Ане Мирковић можете погледати у видеу на почетку текста.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара