Врањанке траже да пратиоци породиља бесплатно присуствују порођају, поручују да није реч о лову на вештице

Поводом недавних случајева акушерског насиља, који су пријављени у Србији, група жена из Врања ће предати писмену иницијативу руководству Здравственог центра којом траже да се омогући присуство пратиоца на порођају – бесплатно. Циљ је да се труднице, односно породиље осећају сигурније.

Уз стручни лекарски приступ, разумевање и подршка су најпотребнији женама у једном од најважнијих и најрањивијих тренутака у животу.

Управо због тога група жена из СОС телефона Врање поднеће захтев да блиска особа буде уз жену на порођају.

"У тренутку кад је она сама, у том простору, јако је важно да има особу од поверења која ће бити са њом. И молимо лекаре да на ово не гледају као на атак и лов на вештице и медицинске раднике. Не. На ово треба гледати из позиције жене која је ту", каже Сузана Антић Ристић из Одбора за људска права.

Дејана Стошић из Врања, сматра да могуће акушерско насиље које се десило у Врању, као и случајев широм Србије не смеју ником више да се десе.

"Ако желимо да имамо што више беба, што више деце, хајде да свим мамама омогућимо да тај период буде пун среће, а не страха", рекла је Дејана Стошић.

Реконструкција зграде Гинекологије у Врању

Врањско породилиште измештено је у хируршки део болнице, а реконструкција зграде Гинекологије трајаће још неколико месеци.

Директорка Опште болнице Врање др Наташа Стојиљковић најавила је да ће по реконструкцији зграда Гинекологије бити по европским стандардима и у складу са захтевима струке. 

"Што се тиче оног најважнијег, а то је враћање свих правила наше лекарске етике и поштовања Хипократове заклетве, на томе ћемо и те како радити, на поновном разговору са свим нашим колегама јер, верујте ми, то је прво и основно чега се пацијент сећа, и кад уђе и кад изађе из болнице - однос према њему", наводи др Стојиљковић.

Искуство породиља у Врању истраживала је пре три године новинарка Дејана Цветковић. Она је испитала 68 жена које су доживеле неку врсту насиља.

"Оно што су жене поделиле са мном је да ту нема елементарног информисања о томе шта се њима у том тренутку дешава, нити неке подршке, већ да се третирају као објекти на порођају, што је заиста понижавајуће", каже Цветковићева.

У Врању је прошле године рођено 1.249 беба. Годишње се уради око 20.000 гинеколошких прегледа и око 4.000 опсервација.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво