Ђукић Дејановић: Дан Светог Саве повезује традицију и све оно што се зове модерним

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић каже за РТС, поводом дана Светог Саве, да је образовање предуслов садашњости и будућности свих модерних држава, и да се данас присећамо те идеје. Најавила је да ће у МТС дворани вечерас у 20 сати бити одржана академија "У духу Светосавља", у којој ће учествовати искључиво ученици и студенти. Пренос на РТС 2.

Славица Ђукић Дејановић честитала је Савиндан свим школама, ученицима, учитељима, наставницима, професорима, запосленима у просвети.

Ђукић Дејановић је у Дневнику РТС-а рекла да је образовање предуслов садашњости и будућности свих модерних држава.

"Дан у коме се заправо присећамо када је било рођење једне такве идеје, је дан свечаности, дан који повезује традицију и све оно што се зове модерним", рекла је Ђукић Дејановић.

Данас ће бити одржана Светосавска академија, биће уручене Светосавске награде. Ђукић Дејановић наводи да је пристигло 200 предлога за то високо признање.

"Сви који су предложени за Светосавске награде су у извесном смислу добитници, а посебно честитам наравно онима који су и који ће и добити ова признања", рекла је министарка.

Академија у којој ће учествовати искључиво ученици и студенти вечерас у 20.00

Најавила је да ће у МТС дворани вечерас у 20 сати бити одржана и академија у којој ће учествовати искључиво ученици и студенти.

"Тако да ћемо просто послати поруку да таленти наше деце, да квалитети наше деце заправо заслужују да буду учесници академије, да пошаљу поруке, да наставници, учитељи нашег образовног система могу да дају један такав квалитет и ја се искрено надам да ће највећи број наших суграђана бити пред вашим екраном вечерас у осам сати и гледати Други програм", истакла је министарка.

"Нулта толеранција на насиље задатак читавог друштва"

Ђукић Дејановић се осврнула и на безбедност у школама и истакла да је то можда основно питање.

"Комуникација између родитеља и наставника је на много вишем нивоу. Све то још увек није довољно, сведоци смо чињенице да се још увек догађају понашања деце које нас брину и на које морамо реаговати. Кад кажемо нулта толеранција на насиље и огромна позорност да безбедност деце буде још боља, то је заправо задатак читавог друштва и мислим да смо направили солидне, али само прве кораке", додаје министарка.

"Положај просветара поправљен, али није на завидном нивоу"

Када је реч о положају просветара, министарка наводи да је материјални положај прилично поправљен прошле године, али да још увек није на завидном нивоу.

"Примања просветних радника сада су нешто већа и 2024. година ће бити година у којој ћемо даље радити на том материјалном статусу", најавила је министарка.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије