Комеморативни скуп поводом смрти проф. др Србољуба Живановића

Поводом смрти професора Србољуба Живановића Институт Диана Будисављевић је организовао комеморативни скуп у Српској академији наука и уметности. Светски стручњак за Холокауст Гидеон Грајф рекао је том приликом да је професор Живановић био човек од интегритета, што је показао и приликом истраживања броја убијених у Јасеновцу.

Професор Живановић био је оснивач Удружења антрополога Југославије и члан великог броја домаћих и међународних научних удружења, међу којима су и она која се баве истраживањем геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ. Био је директор Европског института за изучавање историје древних института у Лондону, председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу.  Преминуо је 1. јануара, а сахрањен је на православном гробљу у Лондону.

Светски стручњак за Холокауст Гидеон Грајф рекао је да је професор Живановић био човек од интегритета, што је показао и приликом истраживања броја убијених у Јасеновцу.

"Након шокантних открића о броју жртава када су откривена и тела беба, професор Живановић је инсистирао да се тим мора вратити у Јасеновац и наставити са истраживањем. Комунистичка власт је инсистирала на умањивању броја жртава”, навео је Грајф и открио да је истраживачки тим одбио да промени своје извештаје о садржају и о броју жртава. Тада је власт извештај одузела и затворила га за јавност.

Професор Живановић је истраживао историју логора, документовао је окрутности које су се тамо дешавале и покушавао да утврди број жртава. Он је као најмлађи лекар 1964. године радио на ископавању гробница из Јасеновца, истиче најстарије преживело дете из Јастребарског Гојко Рончевић-Мраовић.

"Академик Живановић је у својим форензичким извештајима масовних гробница у Јасеновцу 1964. године утврдио да је од 700.000 убијених, њих око 20 одсто живо бачено у гробнице. Умирали су највећим мукама. Све ликвидације су вршене ручно – маљем, чекићем, ножем, секиром, полугом, мотком. Живи људи су бацани у пећи, у Саву, крашке јаме и бунаре", наводи Рончевић-Мраовић.

Поред Јевреја и Срба у Јасеновцу су страдали и припадници ромског народа. Доктор Драгољуб Ацковић истиче да су смрћу професора Живановића највише изгубили Роми.

"Знате зашто? Зато што је Србољуб Живановић био једини човек који је смео отворено да каже колико је страдало припадника ромског народа. Он је свим тим научницима и надринаучницима широм света, а посебно у Републици Хрватској и у Србији рекао да је у Јасеновцу страдало око 100.000 Рома. То што је рекао је лепо, али је он то и написао. И то је остало за вечност”, закључује Ацковић.

Поред деценијске борбе за истину о догађањима у Јасеновцу, професор Србољуб Живановић био је истакнут и на пољу медицинских наука. Његова открића  из области анатомије уврштена су у чувену Грејову анатомију 1973. године, а за остварења на пољу медицине добио је престижну Маркизову награду 2020. године.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво