На "клик" или на препоруку - како избећи преваранте у потрази за добрим мајстором

Једна је мука када се поквари било шта у кући или стану, а још већа пронаћи доброг и поузданог мајстора. Понекад ни препоруке пријатеља и рођака нису гаранција да ћете бити задовољни ценом и услугом. Догађају се и преваре, па предузимачи уговоре посао, узму део новца унапред и - нестану. У последње време све више је интернет платформи које нуде услуге мајстора.

Тржишна инспекција је прошле године забележила више од 900 пријава на услуге мајстора. Најчешће, мајстор не изда рачун или на крају каже цену вишу од договорене, остави неред иза себе или једноставно обави пола посла и никад више се не појави, а новац је узео унапред.

"Да би се генерално избегавале те непријатне ситуације, треба да се ради лепо цивилизовано у писаном облику са доказима. Значи упутите писану рекламацију или електронску рекламацију, напишете у два примерка. Одете лепо до продавца предате му један примерак, јер је дужан по закону да прихвати рекламацију", саветује Јован Ристић, правник у Ефективи.

Које су обавезе мајстора

Према новом Закону о заштити потрошача, мајстор је дужан да сачини прорачун, а без писане сагласности потрошача на прорачун не сме се почети са радовима.

"Трговац је дужан да учествује у поступку вансудског решавања потрошачког спора који је потпуно бесплатан за потрошача, мора да се заврши у 90 дана и доноси се нека одлука. Уколико трговац не жели да учествује, тржишна инспекција може да га казни. Прописана је новчана казна за неучетсвовање", објашњава Мирјана Дамјановић, начелник одељења тржишне инспекције.

Да ли су безбедније услуге интернет платформи

Многи бирају мајсторе према оценама на огласима или по препоруци. У последње време све више је интернет платформи које нуде услуге мајстора.

"Корисник изабере једну од 50 услуга коју нудимо на нашој апликацији, попуни формулар и у року од пет до десет минута добије неколико понуда и бира мајстора којег жели. Кориснику унапред прикажемо цену услуге коју је изабрао и са банковног рачуна резервишемо новчана средства која ће бити повучена након завршетка услуге", наводи  Владимир Чорниј, један од оснивача апликације Тули (Toolly).

Пре него што се придруже апликацији и добију свој налог, сви мајстори морају да прођу проверу, тврде оснивачи платформе. Након обављеног посла, издаје се фискални рачун.

"Проверавамо детаље као што су категорија у којој је пријављен, његов ПИБ и рачун у банци. Фискални рачун корисници добијају од Тулија, кад се заврши део или цела наруџбина. Такође наши извођачи добијају излазну фактуру и спецификацију кад повлаче средства која су зарадили на том послу", наводи Лука Вуковић, један од оснивача апликације.

Кад случај заврши на суду

Уместо закључка, подсећање на случај о коме је извештавала Београдска хроника.

Предузимач је у јуну 2022. године преварио 13 станара зграде у Улици Јована Шевића 12 у Падинској скели. Није урадио фасаду већ је нестао са скоро 6.500 евра.

Претходно је на готово исти начин преварио станаре још неколико зграда у Београду. Све се дешавало пре годину и по, а овај случај је још на суду.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара