Када и како вас е-Управа подсећа да вам истичу лична документа

На порталу е-Управа, Министарство унутрашњих послова има 172 услуге - највише од свих министарстава. Грађани не морају више пута да одлазе у полицијске управе због личних и других докумената већ захтеве подносе преко портала. Недавно је уведена и услуга која обавештава грађане о истеку рока важења личне карте, пасоша, возачке дозволе и регистрационе налепнице.

Начелник Одељења за регистрацију возила и возачке дозволе Управе за управне послове МУП-а Србије Далибор Дробњак каже за РТС да та услуга омогућава грађанима да на време буду обавештени о истеку рока неког од личних докумената како би благовремено могли да да поднесу захтев за издавање нових, односно да продуже регистрацију возила.

Тиме, констатује Дробњак, испуњавају своју законску обавезу и спречавају да дођу у незавидну, незгодну ситуацију.

Истиче да се често дешавало да грађани који су кренули на пут тек кад стигну до граничног прелаза примете да им је истекла лична карта, пасош или регистрациона налепница за аутомобил.

Како је нагласио Дробњак, грађани обавештења о истицању важења докумената добијају два пута. Рокови се разликују у зависности од документа о коме се ради.

"За личну карту, прво обавештење се доставља 30 дана, а друго 15 дана пре истека важења. Прво обавештење за пасош се доставља седам месеци, а друго обавештење 30 дана пре истека важења пасоша", каже Дробњак.

Што се тиче возачке дозволе и регистрационе налепнице прво обавештење се доставља 30, а друго 10 дана пре истека важења.

Дробњак истиче да је та услуга доступна грађанима који су регистровани на портал е-Управе, а биће омогућена и онима који то накнадно учине.

Обавештења о истеку важења докумената доствљају се на мејл, СМС поруком или путем Вајбера.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара