"Корени" удахнули живот Горњем Рачнику, али оних правих је све мање

Село Горњи Рачник на десетак километара од Јагодине дели судбину многих села у Србији из којих су половином прошлог века мештани почели да одлазе у град и фабричке хале. То село својевремено је оживела екранизација романа Добрице Ћосића. Данас, у Горњем Рачнику, отворена је тек свака четврта кућа.

Од тридесетак кућа у горњем делу села дим из оџака само у две. Током зиме мало је оних који ту стално бораве. У домаћинству Рашића пуно је посла, јер овце и јагањци траже целодневну бригу. Деца су отишла као и већина комшија, многе куће отварају се углавном лети.

"Саберемо се тако кад је субота, недеља, мало дођу ови што су са стране па мало доле код продавнице направимо нешто да поједемо, попијемо, попричамо. Долазе кад је лепо време, а чим је снег беже", каже Миливоје Рашић из Горњег Рачника.

Пуцкета ватра и у најстаријој кући у Горњем Рачнику. Чатмара од сламе и блата у своје време са 130 квадрата била је три пута већа од других кућа. У дворишту и објектима из 19. века снимане су и сцене серије "Корени". Село је тада оживело.

"Било је лепо, село је било пуно, мало је било тесно да се прође путем, али мало смо се прочули и ми. Било је и корисно и лепо", каже Предраг Миленковић.

Лепо и аутентично где год да се окренете. Од везених завеса у оквирима прозора, преко дрвених капија до осликаних фасада. Већини је неопходна заштита.

Ова лепотица која је напунила 140 година успешно одолева зубу времена, захваљујући наследницима који су се својски трудили и успели у томе да сачувају огњиште својих предака.

"Никад нисам размишљао о томе да ће се овде снимати филмови и да је због тога обновим. Обновио сам је због мене, због мојих предака и знам да су они поносни на мене зато што сам сачувао кућу. Трудим се и учим своју децу да воле ову кућу да и после мене они наставе да је чувају за своје наследнике", каже Драган Глигоријевић, сувласник куће.

Да се наследници сећају предака и прошлих времена треба бар понекад обићи давно затворене куће. Мештани Горњег Рачника у шали кажу да се полако враћају на фабричка подешавања.

Данас у селу има седамдесетак становника колико их је, како су забележили хроничари, било и 1818. године.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара