Рад са опасним хемикалијама – поштовање процедура чува главу

У алексиначкој фабрици "Магна" за 24 сата отровало се 162 радника. Фабрика не ради. Ко је погрешио, знаће се на крају истраге. РТС је у једној београдској фабрици проверавао како у пракси изгледа примена Закона о заштити на раду.

У складишту једне фабрике за производњу кућне хемије у Добановцима мирис киселина је толико јак, да је то осетила и екипа РТС-а испред улаза.

За раднике је заштитна опрема обавезна.

"Ми се трудимо да радницима обезбедимо сву потребну опрему, где спадају заштитне маске, рукавице, целокупна ХТЗ опрема, радно одело и заштитне ципеле и да их редовно шаљемо на лекарске прегледе континуирано сваке године", каже Драган Димитријевић, вођа производње у фабрици кућне и базне хемије.

Димитријевић наводи да је инспекција, у два доласка претходне године, контролисала комплетну папирологију.

Заштитна опрема предвиђана је законом, а важан документ и за раднике и послодавце је безбедносни лист.

Послодавац је дужан да запосленима који раде са опасним хемијским материјама тај документ стави на увид, односно да им објасни о каквим хемикалијама је реч.

"То дође као нека лична карта. Ту постоји неки број који говори о тој хемикалији – да ли је она течног или чвртог стања. Говори о њеној класификацији, колико је она опасна, запаљива, иритативна за очи, за кожу, може бити токсична. Поред те класификацији постоји и одељак о безбедности по здрављу људи на раду", објашњава Димитријевић.

Др Душан Вељковић са Хемијског факултета каже да код радника који раде у фабрикама са хемикалијама постоје две врсте опасности – тровање и експлозија, јер хемикалије могу бити запаљиве.

"Постоје хемикалије које су и експлозивне и запаљиве као што је случај са органским једињењима, за које се сумња да су изазвала ову несрећу. Потребно је познавање врсте хемикалија и од стране менаџмента и радника, да би процес производње био безбедан", објашњава Вељковић.

Послодавац такође мора да поседује и Акт о процени ризика, а радник мора да прође обуку о коришћењу хемикалија.

Др Владимир Павићевић са Технолошко-металуршког факултета наводи да су у Србији проблем подзаконска акта, уредбе и правилници који имају задатак да омогуће примену основних начела која се наводе у законима.

"Свака озбиљна индустрија би морала да има јасно прописану процедуру у поступању у раду са опасним материјама. Наравно све неопходне делове опреме, почев од маски па до јако озбиљних система за вентилацију који много коштају", каже Павићевић, нагласивши да здравље радника, као и људи који живе око тих постројења, мора бити апсолутни приоритет.

Комплетну документацију и само пословање проверава инспекција.

За неиспуњавање обавеза запрећене су новчане казне за послодавце од 1.000.000 до милион и по динара, а новчано одговарају и одговорна лица.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара