Заштитник грађана позвао жене да пријаве пропусте у гинеколошко-акушерским установама

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је све жене које су се током последњих шест месеци суочиле са неадекватним лекарским приступом током порођаја, од његове припреме до изласка из болнице, да се обрате тој институцији, како би се створили услови за утврђивање одговорности због несавесног поступања према породиљама у гинеколошко-акушерским здравственим установама, било да је реч о вербалном насиљу или медицинском немару.

"Док се држава бори за свако дете, јер као друштво старимо, постоје и они који уместо да буду носиоци те подршке и искрене бриге за живот будуће мајке и њеног детета, чине да се порођај пре доживљава као непријатно искуство него као природан чин и један од најрадоснијих тренутака у животу жене. Томе се мора стати на пут, јер због појединачних случајева сви плаћају цену, и пацијенти и медицинска струка", рекао је Пашалић.

Заштитник грађана подсећа да је право на здравље у корпусу основних људских права, али да искуство показује да је оно недовољно доступно у пракси, при остваривању здравствене заштите, наводи се у саопштењу.

Зато је, према речима заштитника грађана, потребно успоставити механизме који би допринели томе да грађани пре свега знају која су њихова права и коме могу да се обрате уколико сматрају да предвиђена лекарска услуга представља њихово кршење и угрожава им здравље.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара