Шта је узрок тровања радника у алексиначкој фабрици "Магна"

Министарство здравља саопштило је да су из Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије у Београду потврдили да су радници фабрике "Магна“ у Алексинцу били изложени испарењима лепка који се користи за тапацирање пода и страница аутомобила.

Начелница Националног центра за контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић истиче да је у питању препарат на бази синтетичког каучука и органских растварача који, "уколико се не поштује упутство за рад и користи заштитна опрема", може довести до симптома и знакова тровања.

"Специфичног лечења нема, терапија је симптоматска и супортивна. Након престанка тегоба, уколико се не детектују компликације или други здравствени проблеми који нису везани за тровање, пацијент се може отпустити из здравствене установе", наводи се у саопштењу.

Додају и да је "прописана лична заштитна опрема обавезна за запослене на радном месту, односно приликом обављања послова и радних активности на којима се опасности и штетности, односно ризици од настанка повреда и оштећења здравља не могу се отклонити или у довољној мери смањити применом техничких, технолошких и других мера у области безбедности и здравља на раду".

Министарство здравља саопштило је и да ће данас сви радници задржани на болничком лечењу бити пуштени кући. Пацијенти који су били хоспитализовани у Нишу пуштени су кући, док су због додатних анализа у Алексинцу задржана два пацијента, али се и њихово отпуштање очекује током дана.

Завршен увиђај, чекају се извештаји надлежних

Из Основног јавног тужилаштва у Алексинцу рекли су за РТС да је завршен увиђај и да се чекају извештаји инспекција, полиције и токсиколошке анализе на основу којих ће се процењивати да ли има елемената кривичног дела.

Тужилац Иван Митровић најавио је могућност да би вечерас трећа смена у фабрици могла да почне да ради.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво