Дочекана Српска нова година - литургија у Храму Светог Саве, ватромет са Куле Београд

Нова година по јулијанском календару дочекана је широм Србије на трговима, у ресторанима, у кругу породице. У Храму Светог Саве на Врачару служена је поноћна литургија. У поноћ су у Београду уприличени ватромет и мултимедијални шоу са Куле Београд.

Ни минус у престоници није спречио Београђане да испуне Трг Републике где су дочекали Нову годину по јулијанском календару. Угрејали су их хитови домаћих извођача, кувано вино и ракија. 

Славило се на трговма у Чачку, Крагујевцу, Краљеву, Зајечару, Сурдулици, Нишу, Новом Саду, Златибору...

Традиционално, у Храму Светог Саве на Врачару служена је поноћна литургија. 

Непосредно пре "склапања казаљки“ у ноћи између 13. и 14. јануара, на Кули Београд емитована је специјална новогодишња пројекција са националним симболима, а када је одбројана и последња секунда старе године, на небу изнад Саве уследио је још један пиротехнички перформанс. 

Вишеминутни ватромет у бојама српске тробојке испаљиван је са 20 спратова Куле Београд, као и дуж новобеоградске обале Саве.

Нова година по јулијанском календару дочекана и у општинама са српском већином на Косову и Метохији.

У Грачаници, стара година је испраћена концертима и ватрометом, уз кувано вино и ракију.

И српска заједница у Америци прославила је православну Нову годину. Дочек је организовало тамошње Српско-америчко медицинско и стоматолошко удружење у Чикагу.

На трговима више градова у Републици Српској, уз богат музички програм, дочекана је Нова година по јулијанском календару.

Православна нова година слави се у многим балканским земљама. Нова година по јулијанском календару слави се и у Русији, Белорусији, Украјини, Јерменији, Молдавији и Грузији, а занимљива је чињеница да традиција обележавања јулијанске Нове године постоји и у неким немачким кантонима у Швајцарској, али и у неким деловима галске заједнице у Шкотској.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара