Пракса за ученике на дуалном образовању кључна предност на тржишту рада

Програм дуалног образовања претходне деценије прошло је, или га још похађа око 16.000 ученика, у 950 компанија. За следећу школску годину, расписан је конкурс за послодавце који примају ученике на дуално образовање, а држава је први пут обезбедила половину новца за ученичке накнаде. Конкурс за послодавце траје до 15. јануара, а у понуди је 10 нових занимања.

Ђурђина Хаџић посластичар, неколико месеци долази на праксу два пута недељно, пуно осмочасовно радно време.

"Имам свог ментора који је увек ту ако ми нешто затреба да нам објасни. Све радим са њом и доста сам тога научила", истиче Хаџићева.

Хотел у којем стиче праксу, од прошле године обучава четири ученика у кухињи, ресторану и на рецепцији. Задовољни су новим системом обуке, а кажу и да им помаже финансијска подршка Владе за ученичке накнаде.

Генерална директорка хотела "Кортјард беј Мериот Белгрејд сити центар" Стана Ђуран каже да без обзира на подршку државе морају да подрже такав начин образовања поготово кад је делатност туризма и угоститељства у питању

"За читав свој период школовања од три-четири године ђаци на пракси заиста стекну један одговарајући број сати радних па касније буду у предности на тржишту рада у односу на друге кандидате који нажалост нису имали прилику да стекну такав вид праксе", објашњава Ђуранова.

Најтраженији су кадрови у машинства у преради и обради метала и електротехници. Поред финансијске помоћи послодавацима и електронско пријављивање је поједностављено.

"Уместо ранијих 11 докумената, сада подносе само њих четири документа на основу којих се врши провера испуњености услова за реализацију дуалног образовања.“, напомиње Мирјана Ковачевићиз Центар за едукацију и дуално образовање ПКС-а.

Државну субвенцију за ученичке накнаде, добиће само фирме које обучавају ученике за дефицитарна занимања, као што су послодавци и тражили.

"Послодавцима је тешко да дођу до квалификоване радне снаге која има потребна знања и вештине, и очекујемо да ће на овај начин послодавци схватити да могу да уз одређене субвенције, лакше дођу до радне снаге и да ће се вероватно већи број пријавити", Светлана Будимчевић из Уније послодаваца Србије

Почело је са 40 пријављених послодаваца, а данас их у дуалном образовању има више од хиљаду. Сваке године пријави се око стотину нових фирми, а и оне старе узимају нове ученике.

У програму је учествовало 186 школа, а истраживања показују да половина ученика остане да ради у струци, а четвртину запосле послодавци код којих су били на пракси.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара