Читај ми!

ЕПС отклања последице хакерског напада - Пошти достављени рачуни за струју, на шалтерима и даље блокада

Све новембарске рачуне за струју ЕПС је доставио "Пошти ", али до даљег не могу се ни платити, ни рекламирати на ЕПС-овим шалтерим нити електронски - на порталу "Увид у рачун ". И док из ЕПС-а моле грађане за стрпљење јер су на удару "незапамћеног сајбер напада", јавност у недостатку информација спекулише о ситуацији која отежава плаћање рачуна.

Због хакерског напада ЕПС-ов ИТ систем већ две седмице је ван функције. Кажу, мора тако да би се заштитили подаци и компаније и потрошача. Систем постепено и парцијално враћају у функцију када се потвди њихова безбедност.

Примедбе да то иде споро, правдају увођењем додатних мера заштите.

Спекулације јавности да иза напада стоје харске групе које траже откуп, нико од надлежних неће да кометарише док траје истрага.

"Апелујемо на медије да не преносе непроверене информације и на тај начин узнемиравају јавност. Истрагу дигиталне претње воде надлежни државни органи. Апелујемо на стрпљење, јер наши информатичари даноноћно раде како би безбедно вратили систем у функцију, о чему ће јавност бити благовремено обавештена", саопштава ЕПС.

Са развојем дигиталних технологија у свету су учестали и сајбер напади и то на енергетску, саобраћајну, здравствену и телекомуникацију инфраструктуру. Иако компаније штите своје системе, и испоља и изнутра, стручњаци упозоравју да слабости има, а хакерима је довољно да нађу и једну рупу у систему и украду податке.

"Циљеви хакера могу да буду различити, од тога да желе да нанесу штету компанији где им је довољно да само упадну у систем да кажу да су то урадили. Углавном хакери гледају да имају неку финансијску корист,и па онда украду податке које могу директно да искористе и да зараде или ће да их препродају и да онда зараде", каже Лука Милинковић, стручњак информационих технологија.

Светске анализе показују да је готово трећина рачунара у свету, у неком тренутку била заражена вирусом, а да око 90 одсто хакерских напада укључује људску грешку.

"Човек је тај који најлакше покрене нећу рећи вирус него малвер, који је добио путем мејла или на флешу, џаба нам сви други заштитни механизми који су заиста усавршени да их је јако тешко преварити, ако имамо елемент који је човек да направи грешку и покрене оно што не би смело", каже професор Петар Бојовић са Рачунарског факултета.

На мети хакерског напада недавно је био и Републички геодетски завод, РТС, словеначке електране, "Мајрософт". Један од највећих напада био је на "Јаху" када је хаковано више од милијарду налога корисника.

Порастом онлајн куповине учестали су и "циљани харски напади" на банкарске картице.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво