Читај ми!

Медаље на такмичењима и награде САНУ – ко су млади таленти

Српска академија наука и уметности наградила је младе који су на међународним такмичењима освајали једно од прва три места. Признања се додељују две деценије, а ове године је највише лауреата, чак 92.

Међу награђенима су ученици који су се из иностранства вратили са по три медаље. Први пут је додељено признање и за уметност. Доказали су се на олимпијадама у Јапану, Индонезија, Турској, Румунији, Норвешкој и нису само из Београда.

"Ове године сам ту због три међународне медаље у протеклој школској години. То су бронза на Међународној математичкој олимпијади која се одржала у Јапану, на Балканијади из математике у Турској такође бронза и сребро на интернационалној Жаутиковској олимпијади коју организује Казахстан", каже Андреја Живадиновић, студент прве године Математичког факултета.

"Примарни циљ ми је да упишем Математички факултет у Београду, смер за астрофизику, а такође после тога планирам да радим у неком институту који ће се бавити тематикама које ја волим, као што су астрофизика и нуклеарна физика", каже Андреј Поповић из Гимназија "Душан Васиљев" у Кикинди.

Љиљана признање Академије добија трећи пут.

"Из математике сам освојила награду за најбољи рад на Mеђународном такмичењу у Бугарској, осим тога учествовала сам и на такмичењу Стемфро, где сам освојила више награда из хемије и физике. Планирам да упишем математику или ЕТФ“, рекла је Љиљана Коњевић, ученица Математичке гимназије у Београду.

Српска кућа знања и уметности поклонила им је ваучере и пригодне публикације.

"Ове године број оних који су освојили награде на међународним такмичењима знатно је већи него раније, и што по мом дубоком уверењу најнепосредније и најбоље сведочи о томе да наша мала земља, наш народ, па и ова Академија имају своју будућност", каже академик Зоран Кнежевић, председник Српске академије наука и уметности.

Ђаци се тренутно спремају за домаћа такмичења и такмичење у Казахстану, али и за пријемне испите на факултетима. Обећавају наставиће да се такмиче и када оду на студије.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара