Читај ми!

Новинарима РТС-а Александри Трајковић Арсић и Небојши Грујичићу годишње награде УНС-а

Новинар и публициста Сребренка Глухић Илић и вишегодишњи уредник "Вечерњих новости" Радисав Раде Брајовић овогодишњи су добитници Награде за животно дело Удружења новинара Србије. Две УНС-ове награде иду у РТС. За најбољи годишњи уређивачки концепт, награду "Димитрије Давидовић" жири је доделио уреднику портала ОКО Небојши Грујичићу. Награда "Богдан Тирнанић" за најбољи коментар или колумну припала је Александри Трајковић Арсић, новинарки Портала РТС-а, за текст "Ваша светости, Србија је женског рода".

Награда за најбољи годишњи уређивачки концепт "Димитрије Давидовић" припала је уреднику портала ОКО Небојши Грујичићу, Специјалну награду за доприносе у историји штампе и новинарства, теоријске радове о новинарству и публицистичка дела "Жика М. Јовановић" добили су Радивој С. Петровић и Слободан М. Пенезић, док је Златна повеља УНС-а припала Драгану Филиповићу.

Марија Јанковић, дописница ТВ Хепи из Ниша, добитница је награде за новинарско стваралаштво "Лаза Костић" у категорији "Вест и извештај", док је ова награда за репортажу припала новинарки регионалне ТВ Пирот Ани Филиповић Гогић.

Награду "Лаза Костић" за фото-репортажу добио је фото-репортер портала Мондо Урош Арсић, а награда "Богдан Тирнанић" за колумну припала је Александри Трајковић Арсић, новинарки Радио-телевизије Србије (РТС).

Новинарска посвећеност Сребренке Глухић Илић је, како је навео жири у образложењу, пример какво би новинарство као професија, од прворазредног друштвено-политичког и социјално-психолошког значаја, требало да буде.

"Уреднички, ауторски и рад на факултету, односно свеукупно деловање Сребренке Илић, служе за част освајања професије. Награда је припала жени која је прошла цео пут освајања заната – од сарадника штампаних и електронских медија, до некога ко је остварио високе разине као уредник и главни уредник", истиче се у образложењу.

Уређујући документарни програм, Сребренка Глухић Илић је показала шта значи бити аутентичан и оставити траг у српском новинарству, наводи жири.

Траг у српском новинарству је, сматра жири, у току свог радног века оставио и вишегодишњи уредник Вечерњих новости Раде Брајовић. У питању је, како се наводи у образложењу, новинар импресивне биографије и један од симбола некада најчитанијег дневног листа у Србији.

"Раде Брајовић је засигурно једно од 'најпрепознатљивијих пера Вечерњих новости'. Имао је привилегију и да из тог света донесе велике репортаже, извештаје и интервјуе. Неке од интервјуа радио је са светским лидерима међу којима су Индира Ганди и Нородом Сиханук. Био је стални дописник из Велике Британије, Индије и Кине", подсетио је жири.

У образложењу се истиче и да је Брајовић особа која је најдуже била на уредничкој позицији у Новостима, а и данас у пензионерским данима активно пише.

За најбољи годишњи уређивачки концепт, награду "Димитрије Давидовић" жири је доделио уреднику портала ОКО Небојши Грујичићу.

"У таблоидизираном времену у коме некад и у озбиљним медијима влада политички активизам у коме је друга страна лишена сваког гласа, Грујичић је показао да је у 21. веку могуће уређивати професионалан и озбиљан медиј", навео је жири.

Без обзира на то да ли су из области унутрашње или спољне политике, друштва, економије, културе или спорта, по оцени жирија, текстови објављени на порталу ОКО спадају међу најбоље у српском медијском пејзажу.

"Портал OKO не само да даје правовремене информације о актуелним темама, проблемима и феноменима, већ и пружа дубински поглед у њих и анализира их. Због тога текстови на порталу OKO остају актуелни и дуго после објављивања", истакао је жири.

Специјална награда за доприносе у историји штампе и новинарства, теоријске радове о новинарству и публицистичка дела "Жика М. Јовановић", по одлуци жирија, припала је Радивоју С. Петровићу и Слободану М. Пенезићу, за монографију Сергије Лукач – Прометеј новинарства.

Ова књига, како се наводи у образложењу и предлогу за награду, представља јединствен писани споменик једном од родоначелника периодике и једном од оснивача прве катедре за новинарство у Србији и региону на Факултету политичких наука у Београду.

"Ова монографија подсећа нас на то колико је важна улога новинара у друштву и какав би новинар требало да буде, и то онда када је највише потребно – у време када се због таблоидизације и смањења квалитета медијског садржаја чини да квалитетно новинарство полако умире", истиче се у образложењу.

Стручни жири навео је да је у питању дубински портрет личности који нас подсећа због чега ће Лукач остати упамћен у данашњем новинарству.

Жири је одлучио да Златну повељу УНС-а додели Драгану Филиповићу, новинару који је, како се наводи у образложењу, у више од шест деценија рада скренуо пажњу упамћеном емисијом о Аушвицу, али и репортажом Војникова бресква, која представља аутентичну причу из Првог светског рата, а коју је касније преточио и у истоимену књигу.

"Филиповић је аутор петнаестак књига, више од 300 приказа, предговора и рецензија, а писао је сценарио за 12 документарних филмова које је сам режирао. Његова дела превођена су на енглески, француски и немачки језик.

Чланови жирија који су одлучивали о наградама били су Милева Малешић (председница), Александра Орлић, Живојин Ракочевић, Драгољуб Јанојлић и Радоман Кањевац.

Марија Јанковић, дописница ТВ Хепи из Ниша, добитница је награде за новинарско стваралаштво "Лаза Костић" у категорији "Вест и извештај" за вест "Исповест Палестинца из Ниша".

"Ауторка овог телевизијског прилога је показала како се о актуелним догађајима у Гази може извештавати и из Ниша. Она је успела да пронађе суграђанина који је Палестинац и дуги низ година живи у Нишу и преко његове приче представи нам ужасе једног рата и све тешкоће које он доноси обичним људима", навео је жири.

Награду "Лаза Костић" за репортажу добила је новинарка регионалне ТВ Пирот Ана Филиповић Гогић, за репортажу Нераскидиве везе.

"Нераскидиве везе су прича о мало познатим историјским подацима и чињеницама које говоре о заједничком стваралаштву Срба и Грка у Првом светском рату. Репортажа је свестрана како садржајно, тако и технички. Садржи квалитетне илустрације града Пирота и околине, архивске фотографије, као и реконструкцију догађаја из прошлости. Ауторка је пронашла и стручне саговорнике који су употпунили информативну садржину репортаже. Репортажа је питка, занимљива за гледање, а у исто време и врло едукативна", образложио је жири.

Награда "Лаза Костић" за фотографију додељена је фото-репортеру портала Мондо Урошу Арсићу, за фото-репортажу под називом Последњи поглед на западни Врачар.

"Ова фото-репортажа суптилним визуелним стилом представила нам је, на први поглед, сасвим обичан догађај, а то је рушење културне баштине једног града, односно нестајање истинског Београда.

Аутор је успео да забележи занимљиве моменте и рушењу једне грађевине да душу", образложио је жири. Награда "Лаза Костић" за карикатуру и новинарску сатиру ове године није додељена.

Награда "Богдан Тирнанић" за најбољи коментар или колумну припала је Александри Трајковић Арсић, новинарки РТС-а, за текст "Ваша светости, Србија је женског рода" објављен на интернет порталу Јавног сервиса.

"Врло концизно и јасно написан лични став, односно критика изјаве патријарха у вези са коришћењем родно осетљивог језика у Србији. Текст садржи елементе хумора. Док ‘копапо кухињи да нађе брашно за ускршњи колач, ауторка покушава да одгонетне како њена професија – кустоскиња угрожава њу као домаћицу", наводи жири.

У свом тексту, како наводи жири, ауторка се осврће на коришћење именица женског рода у искључиво негативном контексту, чиме се у нашем друштву жена представља у омаловажавајућем тону. Ауторка на врло креативан начин завршава текст, цитирајући народну епску песму у којој девојка уме да уради више од момка, а успут и да везе ситан вез.

О добитницима награда одлучивао је жири који су чинили Мина Делић (председница), Стефан Стојановић, Далибор Бубњевић и Матеја Агатоновић.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара