Читај ми!

Обележено 100 година хирургије у Србији

Поводом 100 година Катедре хирургије са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета у Београду, одржана је свечана Академија.

Током преподнева се, поводом једног века рада Катедре хирургије са анестезиологијом, окупио велики број стручњака из различитих здравствених установа - неурохирурзи, ортопедски и спинални хирурзи, анестезиолози, кардио и васкуларни хирурзи, онколози, дечји хирурзи и сви који свакодневно ураде на десетине операција.

Истовремено, у салама широм Србије, оперисали су њихови наследници.

“Разумевање хирургије у контексту културолошке и научне садашњости базира се искључиво на узвишеној и фасцинантној прошлости и да овакав приступ представља основу њеног професионалног напредка. Чињеница је и да као ретко која друга наука, занат или уметност, савремена хирургија представља резулултат безграничног ентузијазма, огромног научног напора плејаде бесмртних великана“, рекао је проф. др Александар Симић, руководилац Катедре хирургија са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета.

Декан Медицинског факултета у Београду, проф. др Лазар Давидовић каже да је захваљујући специјалностима и специјализацијама значајно унапређено лечење болесника.

“Једноставно речено, довољно је да кажем да одређене хируршке болести које су пре само једну деценију биле неизлечиве, или тешко излечиве, сада су излечиве, и у складу са тим у ходу се трансформисала и настава на Медицинском факултету у Београду, како би студенти могли бити елементарно едуковани из свих хируршких дисциплина”, рекао је проф. др Давидовић.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије