Читај ми!

За зиму се спреми и на време опреми – упозорење возачима на снег и хладне дане

Почела је превентивна акција за повећање безбедности на путу "За зиму се спреми и на време опреми". Иако зими мање људи страда у саобраћајним незгодама, надлежни упозоравају возаче да припреме возила за снег, лед и хладне дане.

Иако време ових дана, са кишом и температуром око 10 степени, не личи на зимско, треба се спремити за вожњу у отежаним условима. Зимске гуме су обавезне од 1. новембра до априла ако на путу има снега, леда и поледице, а и очишћен аутомобил, замењен антифриз...

Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја наводи да у зимским месецима најмање људи изгуби живот у саобраћајним незгодама.

“Јануар и фебруар су постали традиционално најбезбеднији. Прошле године је у јануару 35 особа изгубило живот, а у фебруару 28. Ми мислимо да је то тако зато што свако очекује лоше услове на коловозу. Очекујте маглу и кишу, припремите возило, проверите техничку-исправност возила“, поручује Стаматовић.

Посебан акценат кампање усмерен је на пешаке. Они су, показују подаци полиције, зими најугроженији у саобраћају. Сваки четврти погинули је пешак.

Директор Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић наводи да је овог месеца, до данас, осам пешака погинуло, што је четири више него прошле године у истом периоду.

“То говори да пешаци и возачи морају максимално да обрате пажњу на пешаке, али и пешаци да својим понашањем и повећаном видљивошћу помогну и себи и другим учесницима у саобраћају да мање страдају“, додаје Лакићевић.

Уз празнике и ски-сезону расте и број туриста на друмовима. Од почетка године било их је више од 3,6 милиона. Половина су странци, највише из региона. Све њих на граници ће сачекати посебна упутства.

Марија Лабовић из Туристичке организације Србије каже да су то туристи који долазе друмским саобраћајем и да је зато кампања значајна, јер ће већ на граници добити прву информацију, односно опомену о томе колико је битно да воде рчауна као учесници у саобраћају.

Кампања "За зиму се спреми и на време опреми" траје до марта.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије