Читај ми!

Велике гужве у чекаоницама домова здравља – болесне целе породице

Хрватска бележи највећи број оболелих од великог кашља у последњих 40 година, у Румунији је проглашена епидемија малих богиња, а у Србији расте број оболелих од респираторних инфекција и стања сличних грипу. Готово да нема породице у којој неко није болестан. Епидемиолози поручују да још није касно за вакцинацију против грипа.

У већини чекаоница у домовима здравља широм Србије је гужва. У Ваљеву последњих десетак дана имају повећан број малих пацијената.

"Чекаонице су пуне, и пацијенти су принуђени да чекају по сат, сат и по, два. Ми за сада немамо ниједан пријављен случај великог кашља на територији општине Ваљево, деца имају сличне симптоме, али није изолована бактерија која изазива ово обољење", каже др Валентина Марковић, педијатар Дома здравља у Ваљеву.  

Докторка Марија Голубовић, педијатар Дома здравља "Савски венац", каже да дневно прегледају две стотине деце и да су  оптерећене амбуланте како предшколског тако и школског диспанзера. 

Владају адено и рино вируси, рота вируси, али и респираторни синцицијални вирус (РСВ), који је најопаснији за превремено рођењу децу. Многи се жале на бол у грлу, кијање, кашљање, течну столицу и температуру.

Према подацима Института "Батут" у недељи за нама, симптоми слични грипу регистровани су код око 9.000 грађана, највише је оболеле деце до 14. године. Последњих дана бележи се повећање пацијената и у амбулантама за одрасле.

"Појавио се грип и он је идентификован 8.децембра, долазе и ковид пацијенти. Број пацијената у ковид амбуланти креће се од 100 до 120", каже др Бранислав Јовановић из Дома здраваља у Ваљеву.

Несигурна епидемиолошка ситуација

Поред мировања, које је код вирусних инфекција најважније, саветујемо што више течности, скидање температуре уколико  је изнад 37,5, унос витамина, воћа, подсећа докторка Александра Јантрић, начелница опште медицине рада, ДЗ у Сомбору.

Епидемиолози упозоравају да је епидемиолошка ситуација несигурна. У Пчињском округу постоје услови за појаву заразних болести, против којих имамо вакцине, али не и довољно вакцинисаних.

"Узимајући у обзир појаву обољења, као што су велики кашаљ на подручју Србије, као и актуелну епидемиолошку ситуацију у Румунији, где је скоро 1.800 оболелих од морбила, и ако то упоредимо са процентом вакцинисаних против тих вакцинабилних болести, као што је и велики кашаљ и морбиле, заиста је несигурна епидемиолошка ситуација", каже др Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању.

У овом тренутку најугроженији су најмлађи, старије особе и хронични пацијенти. Зато у случају било каквих симптома треба остати код куће, избегавати велике гужве, у колективу, проветравати просторије, примењивати редовну дезинфекцију и хигијену.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара