Читај ми!

Међународни дан борбе против корупције, у Србији цела недеља посвећења јачању свести о њеним размерама

Данас се обележава Међународни дан борбе против корупције и 20 година од усвајања Конвенције Уједињених нација, којом су се потписници обавезали да ће радити на сузбијању корупције. Директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић наводи да је завршена провера укупно 62 јавна функционера, и да је покренута провера за још педесет.

Србија је на пољу борбе против корупције, према оцени Европске комисије, направила ограничени помак.

Први пут, Агенција за спречавање корупције целу недељу је посветила јачању свести о размерама те пошасти различитим активностима - у 12 сати у Народној скупштини почела је конференција, а до наредне суботе биће одржане и трибине у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду и турнир у шаху - "Шах-мат корупцији".

Директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић наводи да је ове године завршена провера укупно 62 јавна функционера, али да је у истом периоду агенција покренула проверу још 50 функционера према годишњем плану провере за 2023. годину.

"Од септембра до данас, покренуто је 12 поступака ради утврђивања да ли је дошло до превреде Закона о спречавању корупције и то због неподношења извештаја о имовини и приходима у прописаном року, односно због подношења нетачног или непотпуног извештаја о имовини или приходима", каже Дамњановић.

Изречено је, додаје, 12 мера опомене, поднета су два извештаја тужилаштвима, у 45 случајева нису утврђене неправилности о имовини и приходима.

"Ми управо радимо пуно сада, с обзиром на то да имамо обавезу да у кратком року одлучујемо по пријавама које добијамо - по два основа – Закону о спречавању корупције и Закону о финанасирању политичких субјеката. У року од пет дана ми морамо да донесемо одлуку и то су све јавни подаци", напомиње Дамњановић.

Подсећа актере избора да морају да поднесу прелиминарне извештаје до десетог, у недељу, када ће Агенција извршити пресек и изаћи са првим подацима, док ће са свим осталим подацима моћи да изађе тек након извештаја и њихове анализе.

понедељак, 04. март 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво