Читај ми!

Могу ли кружни токови смањити гужве на преласку с Новог Београда у стари део града

Годинама стручњаци размишљају о томе како да смање саобраћајне гужве у Београду. Уз нова решења стижу и новорегистровани аутомобили. Зато је најава да ће се у једној од најпрометнијих улица променити режим саобраћаја изазвала велико интересовање.

Вечита дилема возача у шпицу – где црвено светло на семафору дуже траје. Да ли до Бранковог моста Булеваром Михајла Пупина или Николе Тесле? Кружни токови на раскрсницама у ова два булевара били би решење, сматрају у Граду.

Кружни токови убрзавају саобраћај, али је обавезно сагледати ширу слику, нарочито на раскрсници непосредно пред улазак на Бранков мост, кажу стручњаци.

"Све указује да није проблем капацитет раскрснице, него капацитет једног излаза из раскрснице, а то је прелаз преко Бранковог моста. Oпет и прелаз преко Бранковог моста није сам мост уско грло, него је уско грло после Бранковог моста, дакле Теразијски тунел, скретања лево, десно, Зелени венац", објашњава проф. др Крсто Липовац са Саобраћајног факултета.

И док кружни токови убрзавају пролазак возила, пешацима се пут продужава.

"Требало би да изграде подземни, то би било најбоље, али тешко је да ће то урадити", каже један Београђанин.

"Људи претрчавају и овако и онако и то се вероватно неће променити без обзира да ли је кружни ток или семафор, ако је човеку 50 метара ближе претрчаће свакако", сматра Београђанин.

Црвено светло и стоп – требало би да су раскрснице са семафорима безбедне, али није тако.

"Зелено светло подразумева да возачи који наилазе из тог прилаза раскрсници имају предност, имају своје зелено светло, то је разлог да један велики број уопште и не смањује брзину, зато су саобраћајне незгоде на семафорисаним раскрсницама најтеже саобраћајне незгоде",  истиче професро Липовац.

Требало би да троугао кружних токова смањи гужве на преласку из Новог Београда у стари део града, а како ће све изгледати, грађани могу да виде на сликама које су постављене на два билборда. У Граду најављују и проширење булевара и изградњу подземних пешачких пролаза где год то буде могуће.

понедељак, 04. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво