Читај ми!

Патријарх Порфирије: Љубав је једини лек против егоизма

Љубав је једини лек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег, поручио је патријарх српски Порфирије на предавању "Једни другима смо потребни" у Великој сали Дома културе Студентски град.

Током предавања патријарх Порфирије је упозорио да је дух савременог доба испуњен индивидуализмом, хедонизмом и егоизмом, саопштила је СПЦ.

"Тај дух који данас доминира планетом нагони човека да поред себе и око себе не види никога. Индивидуализам у међусобним односима и жеља да све буде подређено једино и само нама доводи не само до тога да свог ближњег сматрамо у најмању руку конкурентом, већ да ближњег сматрамо и за свог непријатеља" нагласио је патријарх.

Указао је да су последице тога отуђеност савременог човека, посебно у великим градовима.

"Затим експлоататорски однос према творевини Божјој и оно што је посебно актуелно данас – инсистирање на правима појединца. Такав инстикт савременог човека без баланса, без идеје и – што је најпогубније – без љубави не може уродити плодом. Штавише, тај егоистични имплус човека води у рат! Потпуно сам, ограђен дебелим зидовима које је сам изградио око себе, испуњен гневом, незадовољством, љубомором човек ствара предукус самог пакла. Нажалост, брине нас чињеница да је такво стање захватило и породицу", рекао је патријарх.

Део патријарховог предавања односио се на подвиг подизања и очувања породице у складу са јеванђељским вредностима које подразумевају жртву за друге и потпуну отвореност за друге, "вредности које позивају човека да распне свој егоизам и индивидуализам како би ближњег видео као свог вечног сапутника, као вечног брата чије достојанство мора да чува и поштује".

На крају излагања, патријарх Порфирије је закључио да је љубав једини лек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег.

"Љубав је пут у рај", рекао је патријарх на крају предавања.

четвртак, 22. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво