Читај ми!

Полиција 2.000 пута излазила на терен у Београду због лажних дојава о бомбама, шта су за њу сумњиви предмети

Школе, факултети, аеродром, судови, болнице, медијске установе, па чак и јавни превоз на мети су лажних дојава о бомбама већ дужи период. Само у Београду ове године је било више од 2.000 таквих дојава. Радојко Царан, помоћник команданта Полицијске бригаде, поручује да не раде са претпоставкама, него са чињеницама и истиче да полиција одмах по пријави излази на терен.

У једну основну школу на Новом Београду данас су стигле две дојаве о постављању бомби. Припадници Министарства унутрашњих послова прегледали су те школе и установљено је да се ради о лажним дојавама.

Највише дојава и иначе стиже у образовне установе, истиче помоћник команданта Полицијске бригаде Радојко Царан.

“Најчешће су на мети биле основне школе, средње школе, факултети, Аеродром ‘Никола Тесла‘ у ранијем периоду“, рекао је Царан.

Наводи да је процедура по добијању пријаве строго дефинисана у Министарству унутрашњих послова.

“Приликом пријема дојаве о постављеној бомби, дежурна служба упућује хитно на лице места припаднике Министарства унутрашњих послова који предузимају мере и радње у циљу обезбеђења лица и места и вршења прегледа простора, како би утврдили да ли има неко експлозивно средство, минско експлозивно средство или експлозивна направа“, рекао је Царан.

Подсећа на прошлогодишњу ситуацију када су све школе у Србији примиле дојаве о постављеним бомбама. Све школе су биле евакуисане и нису радиле док нису биле прегледане, а за то је било потребно неколико дана.

Прегледа се сектор по сектор

На питање колико временски траје преглед објекта, Царан истиче да то зависи од величине објекта и броја припадника МУП-а који су на терену.

"Приступа се плански, прегледа се сектор по сектор и обраћа се пажња на све сумњиве предмете, предмете који не припадају том простору или ако не припадају особама које бораве у том простору, као када би у вашем студију био ранац који не припада никоме из екипе", истиче Царан.

Када се такав предмет пронађе, долазе контрадиверзионе екипе са заштитном опремом, специјалним уређајима и службеним псима за откривање експлозивних направа и проверавају предмет.

За нас је тај сумњив предмет опасан док се не провери, указује Царан уз поруку да полиција не ради са претпоставкама, него са чињеницама.

На питање шта би препоручио грађанима и деци који су у објектима у које је стигла дојава о бомби, Царан је рекао да је најважније да не паниче.

уторак, 27. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво