Читај ми!

Преполовљене листе чекања за магнетну резонанцу - нова платформа за заказивања убрзаће прегледе

Листе чекања за магнетну резонанцу у Београду преполовљене су тако што је урађена ревизија којом је утврђено да су неки пацијенти били пријављени на више места, а неки чекали прегледе који нису хитни. Од данас се користи и платформа за јединствену листу заказивања и требало би, верују лекари, да реши проблем па и елиминише листе чекања.

Платформа је јутрос прорадила у здравственим установама у Београду које имају магнетну резонанцу. Наредних месеци ће и широм земље. На тај преглед до сада се чекало и до неколико месеци, у зависности од установе. Убудуће ће се знати колико је ко тачно урадио, а на сваком апарату за 12 сати могућа су 24 прегледа, израчунала је ресорна министарка

Директор КБЦ Земун проф. др Драгош Стојановић каже да се у тој установи дневно обави око 20 прегледа.

Наводи да очекује да тај број остане исти али и да се дефинишу приоритетна стања. "Она стања која нису у приоритету, могу да се чекају други пут. Тиме би се растеретили приоритети који чекају у целој Србији", наглашава Стојановић.

Ко су најодговорнији

Уколико се деси да пацијент из неког разлога чека, ресорна министарка Даница Грујичић напомиње да обавезно пише њеном кабинету.

"За то што нису у стању да обезбеде болеснику адекватно снимање и дијагностику директно ће бити одговорни директори клиника и начелници радиолошких служби", наглашава Грујчићева.

На основу платформе и јединственог заказивања, биће могуће и упућивање пацијента у другу установу, која има слободан термин. Најављују, тај систем биће примењен и за остале прегледе.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се