Читај ми!

Сомборски уметници деци - осликали коцке калдрме за лечење мале Емили

Аукцијска продаја осликаних коцки калдрме, под називом "Омаж сомборској калдрми", одржана је за прикупљање новца за лечење Емили Буцало. Овом акцијом, сомборски уметници желели су да дају пример другим градовима, да на сличан начин помажу малишанима којима је помоћ потребна.

Од 1873. до 1902. године ситном коцком у Сомбору поплочано је преко 129.000 кв метара. У то време, ситну коцку којом су биле поплочане бројне улице у звали су Савремена калдрма. Сомборски уметници сада су јој дали нову улогу.

"Дошли смо на идеју још летос, да Сомборској калдрми продужимо некако живот кроз те слике, осликавање, тако да смо кренули ту причу. Разноразни уметници од сликара, мултимедијалних уметника, глумаца, ко год је пролазио кроз атеље 'Жаба' оставио је свој неки траг. Дошла је јесен и информација да је наша суграђанка Емили Буцало болесна, одлучили смо да направимо аукцију и да средства од аукцијалне продаје буду усмерена на нашу суграђанку Емили Буцало", каже Горан Шујица, мултимедијални уметник и идејни творац. 

Стефан Бероња, глумац, каже да су долазили у атеље 'Жабу' и осликавали калдрму, не знајући да ће то данас да буде  аукцијска продаја за лечење једне девојчице која је из Сомбора. "Надам се да ће ова акција постати модел како ће уметници моћи да помогну најмлађим нашим другарима", рекао је Бероња. 

Не зна се тачно колико је људи учествовало у осликавању калдрме, али се зна да је сваки камен пронашао свог власника и да је у томе помогла Сомборка Митра Веселиновић.

"Ја бих волела да се овакве хуманитарне акције организују више пута годишње и да сваки пут буде неко ново дете којем ћемо помоћи и да оваквих ствари суштини, од ничега направимо нешто и да то све оде коме је потребно", каже Митра Веселиновић, водитељка програма.

За лечење мале Емили је, продајом свих осликаних коцки, прикупљено 80.000 динара.

среда, 21. фебруар 2024.
8° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво