Читај ми!

Завејана села у Србији, како спасиоци долазе до најкритичнијих делова

Србија располаже са 19 специјалних АТВ возила са гусеницама за спасавње из снежних сметова и она су распоређена у критичним подручјима, рекао је за РТС начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Недељко Гагић. Снег који је током викенда падао направио је велике проблеме у неким деловима Србије, али су такве временске неприлике биле најављене неколико дана раније, рекао је метеоролог Недељко Тодоровић.

Због снега ванредна ситуација је проглашена у Новој Вароши, Сјеници, Бабушници, Црној Трави и делу територије Врања. Током викенда спасено је 17 људи, 30 евакуисано. За једном особом се трага.

Путеве чисте путари, приватна предузећа која ангажују општине, мештани и војска. У поједине делове ни они још нису стигли.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Недељко Гагић рекао је у емисији Око да је до тих завејаних села тешко доћи и лети јер су путеви веома уски.

Према његовим речима, мештанима нису угрожени животи јер су, како каже, навикнути на такве услове и спремни су за зиму.

Међутим, уколико је некоме потребна евакуација, могу да позову ватрогасце спасиоце који ће доћи до њих.

Када се до тих људи, због високих сметова, не може стићи теренским возилима, ангажују се специјална АТВ возила, четвороточкаши и моторне санке, рекао је Гагић.

Навео је да је на територији Србије оперативно 160 ватрогасно-спасилачких јединица различитих формација у којима је 3.450 ватрогасаца-спасилаца.

Сви они су, истиче, стручно оспособљени и опремљени за реаговање у различитим ванредним догађајима – од пожара, саобраћајних удеса, поплава, рушевина, земљотреса до снежних сметова.

"За спасавање из снежних сметова имамо 19 специјалних АТВ возила са гусеницама и она су распоређена баш у критичним подручјима. У наредних десетак дана очекујемо испоруку моторних санки и још седам таквих возила", рекао је Гагић.

Према његовим речима, када се деси нека ванредна ситуација, ватрогасно-спасилачке јединице раде нон-стоп и имају своје оперативне центре, који их обавештавају.

Тако су, каже, и примили дојаву о заглављеном аутобусу на путу Врање – Крива Феја, када су спасили 24 путника.

Тодоровић: Временске неприлике најављене неколико дана раније

Метеоролог Недељко Тодоровић подсетио је да су овакве временске неприлике најављене пре неколико дана.

"Локално ту постоје разлике, мислим да људи можда озбиљно не схватају прогнозе, речено је да ће бити наноса снега у случају појачаног ветра", рекао је Тодоровић.

У сваком случају, истиче, временске прилике не могу да се промене тако нагло, за пола сата.

"Прво креће облачност, па ветар, па југовина, па почне северозапад… Мештани изузетно препознају промену временских прилика, они су сјајни мајстори прогнозери", рекао је Тодоровић.

Упозорио је да у таквим ситуацијама не треба без преке потребе одлазити у непознато и у ризик.

Прогнозе времена су се, истиче, поприлично поправиле у прецизности и поузданости и РХМЗ, као надлежна институција за издавање прогноза и упозорења на опасне појаве, шаље те информације посебним службама у држави. 

"Тако да и Сектор за ванредне ситуације, и ЕДБ, и друге институције имају те информације – два или три дана унапред је речено да ће бити оваквих невоља", рекао је Тодоровић.

Сутра ледена киша

Рекао је да је и сутра ризичан дан што се тиче временске прогнозе.

У току ноћи, наводи, долази облачност са кишом која ће се ледити при тлу, а биће и ветра.

У току преподнева у источној Србији, у Неготинској и Тимочкој крајини, са југоистока из Влашке низије дуваће кошава која ће додатно хладити подлогу и кад киша пада на постојећи снежни покривач биће више невоља", рекао је Тодоровић. 

Рекао је да ће време у децембру бити променљиво – топло, киша снег и мраз.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво