Читај ми!

Које су најчешће грешке родитеља при коришћењу ауто-седишта

Док деца не достигну 150 центиметара висине морају да се превозе у неком виду ауто-седишта, односно бустера. И док је око 60 одсто родитеља у Србији обезбедило ауто-седиште, многи од њих га користе неправилно, најчешће из страха да ће повредити дете, или да ће детету бити неудобно. Које су најчешће грешке?

Oкo 60 одсто родитеља на територији Србије превози децу у ауто-седишту, што је значајан пораст у односу на период од пре пре пет-шест година када је тај проценат био испод 20 одсто.

Међутим, како истиче Маријана Јовановић, једна од организаторки Националне конференције о безбедности деце у саобраћају, која је претходних дана одржана у Новом Саду, чак 90 одсто родитеља прави неку грешку у коришћењу ауто-седишта.

„Да би заштитило дете ако дође до саобраћајне незгоде ауто-седиште мора да се користи на правилан начин. Кад укрстите те податке, установимо да се јако мали проценат деце, негде испод 10 одсто, превози на правилан начин“, рекла је Јовановићева.

Подсетила је и на црну статистику која показује да нам деца доминантно страдају као путници, мада последње две до три године имамо смањење броја страдалих.

Како правилно користити ауто-седиште

Маријана Јовановић истиче да увек треба прочитати упутство за коришћење ауто-седишта, а једна од главних грешака је та да се дете не превози у седишту које одговара његовом узрасту.

„Деца би бар до 15. месеца требало да се возе у супротном смеру од смера вожње, бар до четврте године да се везују каишевима ауто-седишта. Након тога иду бустери са наслоном. Дакле, до неких 150 центиметара висине би требало да користе неку врсту ауто-седишта“, истакла је Јовановићева.

Истиче и да је веома важно да се добро стегну каишеви.

„Ту се родитељи некако највише плаше, мисле да ће повредити дете ако се јако стегну каишеви, или да ће им бити неудобно. Дакле, каишеви морају да буду јако стегнути, тако да између каиша и детета само један прст сме да стане, јер су ти каишеви они који држе дете у случају незгоде да не излети из ауто-седишта“, објаснила је Маријана Јовановић.

Кључно је да ауто-седиште буде чврсто и правилно постављено у аутомобил.

„Каишеви морају да буду јако стегнути, седиште у доњем делу, када га јако померате лево-десно не сме да се помера више од два центиметра, а најбоље би било да се уопште не помера“, рекла је Јовановићева.

Седиште мора бити атестирано, испитано и да има дозволу произвођача да се користи.

Цело гостовање Маријане Јовановић можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво