Читај ми!

Лучић о продаји антенских стубова: Ништа нисмо крили, цена је равна са трансакцијама ЕУ

Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић изјавио је за РТС да продаја телекомуникационих антенских стубова није био тајни посао, али да су крили цену јер трансакција није завршена до краја. Продајом ових стубова добићемо зараду која је у рангу европских, новоди Лучић.

"Телеком Србија" припрема продају већине најзначајнијих телекомуникационих антенских стубова и пратеће опреме. Бирн је саопштио да је реч о укупно 1.827 стубова, од којих се 995 налази у Србији.

Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучић, гостујући у Јутарњем програма РТС-а, изјавио је да продаја стубова светски тренд, те да се продају једино стубови, без телекомуникационе инфраструктуре.

"Тренд је кренуо у Европи, јер ‘Телекомови’ оператери добијају више бенефита – значајна средства за даљу трансформацију компаније и бољег партнера за даљу изградњу. Нама грађевина није кор бизнис. И садашње стубове су нама друге фирме радиле, а спољне фирме их одржавају", истиче Лучић.

Према његовим речима, људи ће бити изненађени ценом стубова, која је у рангу светских трансакција.

"Није завршена трансакција до краја. Објављено је оно што врло битно за Србију. На међународном тендеру, где је учествовало 50 најјачих играча, победили су ЕБРД и Светска банка, комбинација банака која гарантује да је био транспарентан тендер", објашњава Лучић.

"Нових 400 стубова у Србији"

Напомиње да ЕБРД и Светска банка, који верују да ће "Телеком" бити главни лидер у региону, улазе у послове за које знају да ће побољшати развој државе и друштва.

На питање да ли се продаја исплати, јер ће морати стубове да изнајмљују, Лучић потврђује и каже да не би то исто урадиле све Телекомове" компаније у Европи – да није тако.

"Компанија је преузела посао изградње нових 400 стубова у Србији, што ће омогућити брзи развој 5Г мреже. Наравно, да то није био јавни посао. Када радите са Светском банком и ЕБРД имате процедуру. Објавили су на својим сајтовима", указује Лучић.

Истиче да нису крили да желе да трансформишу компанију, што значи да морају да буду ближи кориснику и изграде више инфраструктуре – оптику и базне станице.

"Аквизирали смо неке фирме у том процесу, али смо излазили из неких послова. Главни пројекат развоја, где ћемо инвестирати средства, је да се проширимо у региону и Америци, да би добили приходе", напомиње Лучић.

"Дугови се исплаћују"

Говорећи о дуговима за струју, Лучић каже да су велики корисници ЕПС-а и да су месечни рачуни више милиона евра, као и да су искористили репрограм за плаћање са каматом, јер је први део године инвестициони.

"Наша мисија је да направимо континуитет у развоју оптичке мреже и базних станица. Редовни рачун измирујемо, као и шестомесечни репрограм. Видећете већ следећи месец смањење дуга, то није тајна, објављујемо“, објашњава Лучић.

Додаје и да акционари у другој половини децембра могу да очекују исплату дивиденди.

"Исплатићемо ове године 6,7 милијарди (динара) дивиденди. ‘Телеком’ је за 20 година поделио више од милијарду евра дивиденди, а за порезе и накнаде држави исплатио три милијарди евра, инвестирали смо четири милијарде. Око осам милијарди евра смо фактички дали држави", каже Лучић.

Генерални директор "Телекома Србија" закључује да је сарадња са великим светским партнерима, не само u домену стубова, корак даље за ту компанију.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво