Читај ми!

Преминуо Ратко Божовић

Универзитетски професор, социолог културе и књижевник Радослав Ратко Божовић преминуо је у Београду у 90. години.

Радослав Ратко Божовић је рођен 1934. године у Бањалуци. Гимназију је завршио у Никшићу, а Филозофски факултет у Београду 1959. године. Магистрирао 1967, а докторирао 1971. године.

Доминантно се бавио теоријом и социологијом културе, социологијом слободног времена и социологијом уметности.

Држао је предавања и на редовним и на постдипломским студијама. Био је руководилац смера "Социологија културе и културна политика" на постдипломским студијама Факултета политичких наука, где је држао предавања из предмета Теорија и социологија културе, Културна политика и Феномени модерног света.

Био је професор на Факултету драмских уметности и Факултету ликовних уметности у Београду (за предмет: Социологија уметности), на Филолошком факултету у Београду на смеру Социологија језика и књижевности последипломских студија (за предмет: Социологија масовних комуникација) и на последипломским студијама Архитектонског факултета у Београду (за предмет: Култура урбаног времена).

Предавао је Теорију културе и Социологију масовног комуницирања на Факултету политичких наука у Подгорици.

Предавао је на Факултету визуелних умјетности у Подгорици Теорију културе и Филозофском факултету Универзитета Црне Горе у Никшићу.

Био је југословенски дописник француског часописа за светску политику Démocratie Nouvelle (Нова демократија) и уредник едиције Култура и друштво (ИП "Вук Караџић", Београд) и библиотеке "Поента" ( ИП "Унирекс", Никшић ).

Студијски боравио у Паризу 1972 – 1973. године, а у Њујорку 1986, 1992, 2006.

Аутор је око 300 научних радова, 150 стручних радова и десетине књига.

Најзначајнија дела су му: "Култура слободног времена", "Метармофозе игре", "Искушења слободног времена", "Усуд игре", "Недоумице око културе", "Лавиринт културе", "Под знаком питања", "Кроз црвено", "Култ – ура", "Ноћна мора", "Извештај из луднице", "Разбијено огледало", "Лексикон културологије", "Тишина доколице", "Игра или ништа", "Парадокси медијске слободе", "Молитве осаме", "Геометрија мишљења".

У октобру ове године објавио је књигу под насловом "Тајне дијалога".

Божовић је добитник неколико награда, "Ђорђе Фишер" 2012. године, за допринос развоју хумора и сатире, "Радоје Домановић" 2016. године за теоријски приступ сатири, "Типар", 2016, за животно дело за хумор и сатиру, Мушкарац животног стила 2013, Породица бистрих потока 2017.

Награда за студију "Парадокси медијске слободе" часописа Диалогос, као најбоље дело у региону из теорије медија. 2015. Добитник је звања Витез позива који додељује Лига експерата.

Испраћај Ратка Божовића, биће организован у суботу 25. новембра у 10 часова на Новом гробљу у Рузвелтовој, док ће сахрана бити у недељу у 15 часова у Херцег Новом, на гробљу у порти манастира Савина.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара