Читај ми!

"Винска визија Отвореног Балкана" трећи дан, додељене награде

Трећег дана сајма "Винска визија Отвореног Балкана" на основу оцена релевантних винских судија додељене су награде, медаље и трофеји најуспешнијим и најбољим произвођачима вина из Региона.

Завршена је додела националних трофеја, а у току дана додељено је 540 медаља за квалитет великом броју излагача који се налазе на овогодишњој "Винској визији".

Председница судијског панела била је Керолајн Гилбy, један од кључних винских ауторитета данашњице. Они су били у прилици да пробају више од 600 вина

Када је у питању национални трофеј Албаније, награду је добила винарија "Дука", из Северне Македоније национални трофеј је добила винарија "Жто камник" а из Србије винарија "Звонко Богдан", и то за вино шардоне 2022. година.

Национални трофеји додељени су у 12 категорија. Керолајн Гилбy је рекла да треба да искористимо савршенство и квалитет наших вина и да треба да се ујединимо.

У пријатној атмосфери, како су професионални посетиоци из Скандинавије рекли, у једном од најбољих амбијената, који подсећа на парк и пикник више него на сајам вина, уживало се и данас. Овогодишњи сајам вина био је прилика да се први пут пробају и вина из Кине.

Похвале и позитивне оцене долазе са свих страна. Посетиоци оцењују да је одлична прилика за проширење производње и тржишта.

Више од 600 излагача

Више од шестсто излагача друге "Винске визије", 5.000 пословних састанака, препуни мастеркласови за упућене потврда да је у винској индустрији прилика за развој привреде.

Уредник Вино и фино магазина Игор Луковић каже да је и овај сајам усмерен пре свега на пословни свет са идејом да доведе купце из света да би показали шта могу винске земље Балкана.

"Oно што је његов највећи квалитете је осим што је у другој години постао овако велик и што је један од ретких сајмова винских уопште у свету који има више сегмената укључених у сајамску манифестацију", каже Луковић.

Радован Ђорђевић из Винарије Чокот је рекао да до сада нису никада имали сајам у овом формату и са овако добрим програмом и професионалном публиком.

"Прошле године је био први овај сајам, сада је пуно бољи, пуно више излагача, јако добра организација, и веома велики број професионалних купаца из целог света. Прилика за овако нешто се не пружа тако често и буквално на овај начин мислим да ће србија ко винска земља да постане пуно видљивија у целом свету, и јако је велико интересовање за наше локалне аутохтоне сорте", каже Ђорђевић.

Успешност Винске визије потврђује оцена стручњака да је већ након другог одржавања, после Про Вине-а, Вин Италије и Експоа у Паризу ова винска манифестација постала четврта по величини у Европи. Интересовање стручних посетилаца и за домаће ракије, које су добиле простор на галерији Хале један.

"Има доста страних делегација, и много је боље него прошле године, велика је посећеност, тако да смо и ми имали неке успешне преговоре баш са Кинезима, јуче и са дистрибутером из Дубаија тако да што се нас тиче то је било јако успешно", каже Милош Јововић из дестилерије "Зарић".

Процена организатора је да ће овогодишњи сајам, који се одржава под покровитељством Влада Републике Србије, Северне Македоније и Албаније, у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" угостити више од 60 хиљада посетилаца.

Винска Визија још сутра је у Београду. Капије ће бити отворене од 12.00 ујутру, а све ће бити завршено у 18.00, када ће бити додељене награде за најбоље куваре и шефове у оквиру програма Food Vision на коме ће се најбољи регионални кувари такмичити у припреми традиционалних балканских јела.

Цена улазнице за посету изложбе на 44 хиљаде квадратних метара је 700 динара и може се купити на Београдском Сајму, а изнајмљивање чаше за дегустацију вина кошта 500 динара.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво