Читај ми!

Завршава се агонија дуга осам година, Крагујевац добија центар са банком матичних ћелија

Центри изврсности са Националном банком матичних ћелија у Крагујевцу, чија је градња почела пре осам година, требало би да буду отворени на пролеће следеће године. Вредност инвестиције је 18 милиона евра.

Што човек започне – нека Бог не оспори, порука је у капсули која је положена у камен темељац Центара изврсности 2016. године. Требало је све да буде готово 2017.

Међутим, извођач радова је банкротирао, изградња била је обустављена, а рокови пролонгирани. Пре две године изабран је нови извођач и сада се крај агоније назире. Изградња једанаест и по хиљада квадрата је у завршној фази.

"Око 80 одсто простора биће намењено Факултету медицинских наука. Тамо ће се одвијати добар део наставног процеса, осим оног који не захтева специфичности клиничког рада. Одвијаће се научно-истраживачки рад", каже проф. др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

"Наука почиње да живи"

У Центрима ће бити смештена Национална банка матичних ћелија и Институт за информационе технологије. 

"Тренутно смо у стамбеним зградама – у становима смо. То је јако велики проблем за науку. Радујемо се том дану када ће, можемо слободно рећи, наука поново да почне да живи", поручује др Игор Савељић, в. д. директора Института за информационе технологије у Крагујевцу.

Иако се о центрима говори као о крагујевачком "Скадару на Бојани", од изградње се није одустало, тврди премијерка. Оцењује да је тај пројекат јако важан за даљи развој иновација у Србији и Крагујевцу.

"Назире се сад већ крај. Инвестиција од 18 милиона евра уложена је у Центре изврсности. Расписујемо тендер за опрему и намештај. Верујем да се у априлу или мају усељавају људи и крећу да раде из Центра изврсности", тврди Ана Брнабић, премијерка Србије.

Под тим кровом привремено ће бити смештен и Научно-технолошки парк, пети у Србији. Касније ће бити премештен у Иновациони дистрикт, јединствени пословно-комерцијални комплекс у Крагујевцу, чији се изградња очекује почетком следеће године.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара