Читај ми!

Србија обележава Дан примирја - државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда

У свету се обележава Дан примирја у Првом светском рату, а централна државна церемонија у Србији биће одржана код Спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу.

Централну церемонију полагања венаца и одавања почасти предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић.

Венце ће положити и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора.

Церемонија полагања венаца биће одржана и на Француском гробљу код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом Светском рату, као и на гробљу Комонвелта.

Церемонију полагања венаца на гробљу палих бораца Комонвелта ће организовати Амбасада Канаде у Београду.

Биће положени венци и код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату, а у церемонији ће учествовати амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, најављено је из амбасаде Русије.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, припадници Гарде Војске Србије извршили су у петак почасну артиљеријску паљбу испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске терасе на Калемегдану. 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први светски рат.

Примирјем потписаним у Француској, обустављене су борбе у Првом светском рату између земаља Антанте и Немачке, а Даном примирја у свету се обележава и завршетак рата.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво