Читај ми!

Жандармерија вратила мир у насеља уз српско-мађарску границу

Након убиства тројице миграната код Хоргоша, већ две недеље траје опсежна акција МУП-а на сузбијању илегалних миграција. Мештани насеља у пограничној зони са Мађарском кажу да су спокојни због даноноћног присуства жандарма.

Мир се вратио у насеље уз српско-мађарску границу. Становници Хоргоша обављају свакодневне послове, а деца поново редовно иду у вртић и школу.

У хоргошкој месној заједници тврде да су грађани спокојни због даноноћног присуства жандарма у селу.

"То смо тражили, то су тражили људи да дође ту полиција, Жандармерија, онај ко зна да управља том ситуацијом. Mи бисмо волели да остану што дуже", каже Роберт Шорш, председник Савета месне заједнице Хоргош.

Припадници Министарства унутрашњих послова у протекле две недеље пронашли су 4.500 ирегуларних миграната који су се скривали у пограничним појасевима код Суботице, Сомбора, Кикинде и Пирота. Ухапшено је осам кријумчара и приведено још 119 лица због различитих кривичних дела.

Током претраге терена пронађено је пет пушака и пет пиштоља, готово 1.600 комада муниције. Контролисано је више од 80.000 возила како би се илегални транзит миграната кроз Србију, у земље Европске уније, спречио.

Док је у недељи пре опсежне акције МУП-а Србије на сузбијању илегалних миграција забележено више од 5.000 илегалних прелазака српско-мађарске границе, у недељи иза нас, било је тек стотинак илегалних миграната.

Званичници у Мађарској тврде да је застрашујућа перспектива сазнање да Tалибани управљају кријумчарењем миграната и да власти у Авганистану одлучују ко ће ући у Европску унију.

"Миграциони пакт који Брисел нуди је неприхватљив, јер би омогућио улазак у Европску унију практично свима, па и особама које су безбедносно проблематичне. Како је могуће да је неком пало на памет да неко ко пуца на мађарске граничаре, прескаче ограду и после има право да тражи политички азил? То је једноставно апсурдно", истиче Ђерђ Баконди, главни саветник мађарског премијера за националну безбедност.

С друге стране, надлежни органи Србије понављају да ће се борба на сузбијању илегалних миграција и кријумчара људи наставити све док проблем не буде решен.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара