Читај ми!

Обележена 65. годишњица оснивања Специјалне болнице за болести зависности

У Југословенској кинотеци у Београду је одржан симпозијум поводом 65. годишњице оснивања Специјалне болнице за болести зависности. У болници се годишње обави 54.000 прегледа, а хоспитализују више од 700 пацијената.

Специјална болница за болести зависности у Београду основана је 1958. године као Диспанзер за лечење алкохоличара. Током године, како наводе из болнице, обаве више од 54.000 прегледа и имају више од 700 хоспитализација.

Kако кажу, њихова главна мисија је брига о пацијентима и стално унапређивање знања запослених, уз коришћење најсавременијих здравствених метода.

Директорка Специјалне болнице за болести зависности Диана Ракетић, говорећи на тему "Болести зависности - јуче, данас, сутра", рекла је да су веома доступни и дрога и алкохол, па су уз патолошко коцкање и зависност од видео игара, уведене категорије хемијских и нехемијских зависности.

"Важно да се подигне свест колико су дроге опасне, да спречимо шта можемо спречити, да смањимо штету и превенирамо. Данашњи симпозијум има идеју да поручи да смо ми спремни да помогнемо људима и охрабримо их да потраже помоћ", истакла је Ракетић.

Министарка здравља Даница Грујичић рекла је на симпозијуму да се "болести зависности издвајају од других тиме што не нападају само тело, већ и душу човека, мењају његову личност, утичу на односе у породици и најчешће воде до њеног распада". 

"Тако нарушавају и ментално здравље најближих чланова породице који од зависника проживљавају тешка и болна искуства", истакла је Грујичић.

Министарка је напоменула да је новембар месец када највише говоримо о болестима зависности, јер је посвећен том озбиљном проблему. Kако каже, на то нас организовањем данашњег симпозијума подсећа и водећа институција за превенцију и лечење свих облика зависности - Специјална болница за лечење болести зависности.

Kако каже, већ заједничко име ових болести "зависност" упућује на узрок свих њих, на потребу да се пацијент веже за узрок своје зависности.

 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво