Читај ми!

Цветање воћа у октобру, суперћелијске олује, снег у априлу – агрометеоролог открива како све утиче на род

Званична мерења температуре кажу да смо сведоци најтоплијег октобра и новембра у историји. Агрометеоролог Зорица Радичевић каже да овај период јесте био топлији него уобичајено, али да неће оставити веће последице на пољопривредне усеве. Наглашава да је већи проблем за род снег у априлу него што процвета нека грана у октобру.

Агрометеоролог Зорица Радичевић каже да ове тропске температуре у октобру и новембру нису изненађење и да је уобичајено да се у октобру јави период топлог времена који се назива михољско лето.

“Михољско лето се дешава обично у првој половини октобра, а ово је мало неуобичајено, јер је други део октобра био екстремно топао. Најтоплији у последњих сто и више година“, навела је Радичевићева.

Међутим, како истиче, цела производна година је обиловала екстремним догађајима – имали смо влажно пролеће са снегом у априлу, имали смо кишни мај и 24 кишна дана у јуну, а у току лета појаву суперћелијских олуја.

"Овај период јесте био топлији него уобичајено, али није оставио веће последице на пољопривредне усеве“, каже агрометеоролог.

Када је реч о процветалом воћу, наводи да је то појава која се дешава сваке године и да то није масовна појава, да се деси да процвета једна грана или део стабла, а обично је то случај у воћњацима који нису адекватно неговани.

"Доста сорти јагода има особину двородности и вишеродности. Те јагоде могу да се једу, то је део њихове генетике. И то је уобичајено за јагодичасто воће“, истакла је Радичевићева.

Истакла је да је особина климе варијабилност и променљивост, а последњих година смо сведоци да имамо више климатских екстрема.

Биолошко зимско мировање

Како је напоменула, већи разлог што воће није родило био је снег у априлу, јер није могло да дође до оплодње воћа, него сада што је нека грана процветала.

"Биолошког зимског мировања ће бити, колико да се клима мења не мења се на толико екстреман начин, биљке на овом поднебљу су предодређене да уђу у зимско мировање“, каже Радичевићева.

Напоменула је да је била отежана сетва због сувог времена, али да је последњих дана било кише и да сада жита имају идеалне услове за зимски период.

Ипак, није могла да прогнозира каква ће бити родна година, јер, како каже, производна година је дуга.

"Пољопривредна производња је производња под отвореним небом, она је изложена ризицима. То је једначина са пуно непознатих. Поред производних ризика ту су и економски и тржишни и социјални. Тако да колико ће бити хране и која ће бити цена не зависи само од климатских промена већ и од пуно других ствари“, рекла је агрометеоролог.

Најавила је у наредном периоду падавине и пад температуре.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара