Читај ми!

Управница зграде на Новом Београду нестала, као и новац на рачуну

Невоље у стамбеним зградама су различите, али им је свима нешто заједничко – кад год станари не могу да се договоре, и мали проблем постане већи. Пример за то је и зграда у Улици генерала Жданова на Новом Београду, где су станари сасвим случајно сазнали да извршитељи могу да им закуцају на врата, и то због уговора који је потписала бивша управница стамбене заједнице.

Четири улаза у једној згради у Улици генерала Жданова на Новом Београду и једна водоводна цев. Кад је пукла, у октобру прошле године у улазу број 9, и поплавила подрум, принудна управница ангажовала је фирму, која је једина, како нам је одговорила у имејлу, у том тренутку пристала да отклањање квара наплати одложено.

Колико, нико у том тренутку није знао, док случајно једна станарка није сазнала да је рачун стамбене заједнице блокиран и празан, као и да се принудна управница исписала из регистра професионалних управника на сопствени захтев.

О томе не само да није обавестила станаре, већ је наставила да им шаље рачуне, прича Мирко Вулетић, нови принудни управник, ког је улазу број 9 доделила Општина Нови Београд.

"Написао сам бившем управнику имејл и тражио сам да ми да примопредајни записник, значи да ми да печат, да ми да стање на рачуну, финансијски извештај и уговоре и све остало што је битно да би се ситуација разјаснила. Међутим, нисам успео да дођем до професионалне управнице", каже тренутни принудни управник Мирко Вулетић.

Дугови и за одржавање лифта и чишћење

Ова зграда може да послужи као пример свих модела управљања: изабрани, принудни и управник из редова станара. Најгоре су прошли они који нису могли да се договоре. Осим за поправку цеви, дугују и за одржавање лифта и чишћење.

"Уколико нешто није добро са фактуром, уколико не може да се нађе овај заједнички језик са извођачима, може да се ангажује вештак грађевинске струке, који ће тачно проценити – тачно се зна, где је пукла цев, који је попречни пресек цеви, шта се радило. Да се види колико би то коштало и онда на основу тог вештачења да се утужи извођач радова", објашњава Љубиша Бановачки, професионални управник.

Пронађено решење

Нови принудни управник одржао је састанак са станарима, па је предложено какво-такво решење.

“Формиран је један тим у који сам укључен и ја и још два станара да лепо обавимо разговор. Прво са фирмом која је радила воду и канализацију и да покушамо да добијемо објашњење о томе шта је све урађено за тих 500.000 и да питамо да ли може тај део да се умањи“, рекао је садашњи управник.

Како сада ствари стоје, преостали дуг за замену цеви је 330.000 динара. Дуг за чишћење зграде је око 70.000 и највероватније ће бити отписан, а за одржавање лифта 50.000 динара, и биће умањен.

Постигнут је договор да 23 станара дуг од 430.000 динара плате у две месечне рате. Ако се тога сви буду придржавали, рачун зграде биће одблокиран већ почетком следеће године.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара