Читај ми!

Ако имате добру вољу и добро здравље можете дати крв, студенти се укључују у кампању

У овом тренутку Институт за трансфузију крви Србије располаже са тродневним резервама крви. За извесније залихе, Институт почиње кампању са факултетима Београдског универзитета. Мирјана Кнежевић из Института рекла је за РТС да су студенти прави даваоци, јер немају никакве погодности у смислу слободних дана на послу или одсуства из школе као матуранти, односно средњошколци.

Ово је период године када владају респираторне инфекције, очекује се сезона грипа, а последњих недеља расте и број позитивних на коронавирус. Наредне недеље очекује нас и први школски распуст, многи ће на одмор и због слободних дана поводом Дана примирја.

Све то, увек утиче на залихе крви, а крви увек мора да буде у довољним количинама за све којима је неопходна. Зато је важно да свако ко може, пронађе времена и дâ крв.

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да у овом моменту Институт располаже тродневним резервама крви, што није тако лоша ситуација у односу на претходних неколико месеци када су дуго имали само једнодневне резерве.

"Неке крвне групе и даље недостају. То су, пре свега, негативне крвне групе, А, Б и нулта крвна група су на минимуму. Тако да је и даље важно да позовемо наше суграђане да се редовно одазивају, односно да имамо континуитет у приливу крви, како бисмо могли да задовољимо све потребе“, рекла је Кнежевићева.

Кампања са факултетима Београдског универзитета

Кнежевићева је најавила да од новембра до децембра, почињу да раде акције добровољног давања крви са студентима.

"То је посебно важно, зато што студенти као млади, који углавном и често први пут дају крв управо на свом факултету, показују пример свима осталима да су и они, млади, друштвено одговорни, а с обзиром на то да су они будућност нашег друштва, да су то будући директори неких компанија, лекари, психолози, похвално је када видимо да се они одазову акцијама и дају крв“, напомиње Кнежевићева.

Према њеним речима, студенти су прави даваоци, јер немају никакав бенефит у смислу слободних дана на послу или одсуства из школе као матуранти, односно средњошколци.

Они изађу са предавања, вежби, дају крв и враћају се обавезама на факултету.

"Када је почела корона 2020. године, суочили смо се са проблемом недостатка волонтера који су помагали у акцијама давања крви, с обзиром на то да су предавања била онлајн, они који су били у нашој мрежи су већ завршили своје студије и сада покушавамо да нађемо нове младе снаге које ће помоћи да се та идеја шири на свим факултетима“, каже Кнежевићева.

Ово је прилика да их све позовемо, да прате акције на својим факултетима и уколико су у неким организацијама, парламентима – да се прикључе и помогну да имамо што већи одзив, напоменула је Кнежевићева.

Уторак дан за студенте

Уторак је дан који ће бити посвећен студентима. "Бићемо на Фармацеутском факултету, на Хемијском факултету, Правном и Машинском факултету. Машински факултет прошле године имао је највећи број прикупљених јединица крви и да ће добити због тога и једну плакету за најуспешнији факултет у прикупљању крви. Надамо се да ће ова акција уторак бити у истом том духу, односно са добрим одзивом", рекла је она.

Иначе, акција ће бити од 10 до 16 часова.

Кнежевићева напомиње да се у многим акцијама одбије већи број давалаца из медицинских разлога, због респираторних инфекција, короне. Зато се прикупи мањи број јединица крви од очекиваног.

Средњошколци на испиту зрелости

У овом периоду, осим студената, радимо и са средњошколцима. То смо већ почели у октобру а радићемо акције у новембру, додала је она.

Према њеним речима, они су такође важни због тога што им је то први испит зрелости, када напуне 18 година стичу, осим различитих права, и право да буду даваоци крви, односно да уђу у породицу добровољних давалаца крви.

"Тако да је то још једна кампања коју редовно спроводимо и мотивишемо младе, радимо едукацију с њима и објашњавамо зашто је важно бити давалац крви", рекла је Кнежевићева.

Позив да у понедељак и уторак грађани дају крв

Распуст је од среде, па ће људи који могу, спојити дане до краја недеље и отићи негде са децом на одмор.

"Зато позив да у понедељак и уторак грађани дају крв, како бисмо до краја недеље имали стабилну резерву. Такође, ближи се крај године, новогодишњи празници, који нас суочавају са смањеним бројем јединица крви. И због тога молба, позив свима који могу да помогну да дају крв у Институту или на неком другом терену", каже Кнежевићева.

Ко може да буде давалац крви

Крв може дати свака здрава особа која се на дан давања крви осећа заиста добро, која има између 18 и 65 година, минимум 50 килограма телесне тежине и код које се на дан давања крви лекарским прегледом, провером хемоглобина, утврди да давањем крви неће угрозити своје здравље или здравље особе која ће потенцијално примити ту крв.

"Важно је да особа није на некој терапији, да не пије лекове, да не болује од неких тежих болести, хроничних и малигних и да у последњих шест месеци није било неке хируршке интервенције, ушивања коже", напоменула је Кнежевићева

Постоје привремена ограничења и трајна ограничења за давање крви.

Најважнија је добра воља, добро здравље и осећај да је важно помоћи другима, истакла је Кнежевићева.

Колико је јединица крви потребно за операцију и трансплантацију

Крв се може дати радним данима у Институту од 7 до 19 часова, суботом од 8 до 15, празник је у суботу, Институт ће радити регуларно од 8 до 15 часова.

Ниједна хируршка интервенција, трансплантација или било која операција не може да почне док нема довољно припремљених јединица крви те крвне групе коју има пацијент.

"Особе које болују од малигних обољења примају трансфузију крви као лек два пута месечно током лечења, што значи да само једна особа која се лечи од малигнитета током године мора да прими скоро 50 јединица крви своје крвне групе. За једну операцију срца потребно је некад пет јединица крви, а за трансплантацију и више од десет", закључила је Кнежевићева.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво