Читај ми!

Још није време за кисељење футошког купуса

За разлику од хибридних сорти, аутохтоног футошког купуса ове године биће мање на тржишту. Произвођачи наводе да је гајење захтевно, а да га је ове године омело невреме на почетку и суша на крају вегетације.

Због неповољних временских прилика Мирољуб Јанковић ће са два хектара посећи нешто више од 30 тона футошког купуса. То је дупло мање него у просечно родним годинама.

"Физиолошки проблеми су сад јако изражени, недостатак воде. Купус током дана тражи 15 до 20 литара воде. И он онда одбацује лишће, после то креће на главицу и само пропадање", рекао је Мирољуб Јанковић, произвођач купуса из Футога.

Карактеристике футошког купуса су најбоље приметне на специфичној земљи у Подунављу.

"Кога одликује врло танак и специфичан лист, плитак корен, релативно висок проценат шећера, изузетно је погодан за прераду, односно за кисељење", каже Ђорђе Писаров, произвођач купуса.

За потребе манифестације "Футошка купусијада" укисељен је раније, јер треба савити 4.000 сарми. За кућне потребе препорука је да се сачекају ниже дневне температуре.

"Не треба да се ставља рано, рано ће ускиснути и неће бити добар. Потребно је да су здраве главице, да су зреле главице и да се стави кад је време, не мора се ставити по овом топлом времену", препоручује Зора Радочај из Футога.

Пуне су приколице купуса на путу између Ветерника и Футога. Као на свакој пијаци цене зависе од количине купљење робе.

Радојка Пехар из Футога каже да му је цена 60 динара и да је то повољно јер треба пуно труда око тога.

Зоран Јерковић, продавац и произвођач купуса каже да продаја футушког купуса зависи од дана - некада 300, 400 или 500 килограма. Када се прода 600 килограма то је, како каже, "врхунац", јер их има пуно на путу.

Произвођачи којима је футошки купус приоритет унапред сертификују производњу. У Футогу је ове године њих 28 гајило овај купус, на нешто мање од 50 хектара.

уторак, 11. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије