Читај ми!

Балони и стабла јапанске трешње у знак сећања на убијене у "Рибникару"

Ђаци Основне школе "Владислав Рибникар" пустили су у школском дворишту беле балоне у знак сећања на ученике те школе и чувара који су убијени 3. маја ове године. Посађено и десет стабала сећања на Ташмајдану.

Меморијалном окупљању у школском дворишту "Рибникара", којим је обележено шест месеци од убиства, нису присуствовали родитељи убијене деце.

Навршава се шест месеци од масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, када је ученик седмог разреда ушао у школу и пуцао из пиштоља на обезбеђење, наставницу и ученике. Убио је радника обезбеђења и деветоро ученика, а ранио њих шесторо.

У београдској Цркви Светог Марка служен је помен деци и младима страдалим пре шест месеци у Београду и младеновачким селима.

На Ташмајдану су посађена стабла сећања – десет стабала јапанске трешње.

"Тај догађај треба све у Србији да натера да размишљају како да буду отвореније и пријатељско друштво, које ради заједно. То је најбоље наслеђе које остављамо тој деци. Бољи свет за свакога", каже Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

"На овом месту је посађено десет стабала сећања јапанске трешње у спомен на деветоро деце и на Драгана", рекла је Александра Булатовић, мајка ученика школе "Владислав Рибникар".

Део школе у ком се 3. маја догодило масовно убиство је затворен, а просторије и учионице се више не користе. На овом месту ће, према најавама, бити изграђен меморијални комплекс за 10 жртава али се још увек не зна како ће изгледати. Коначну реч имаће родитељи убијене деце.

И док чекају одлуку о меморијалном комплексу, породице убијених траже одговор на питање шта ће бити са дечаком који је извршио масовно убиство, али због година не може кривично да одговара. Питају и зашто нису усвојене измене закона о менталном здрављу, најављене током лета. Предвиђено је да се деца која су озбиљна опасност за друге лече у психијатријској установи затвореног типа, могуће и неограничено.

 

"Очито је дошло нажалост време да ми морамо да имамо институцију где ће та деца бити збринута и лечена на адекватан начин. Да ли ће бити излечени или не, није тема закона, то је тема оних људи који раде тамо. Уопште ми није јасно кад је прошао јавну расправу, због чега закон није усвојен. Потпуно подржавам родитеље што су незадовољни", рекла је министарка здравља Даница Грујичић.

За масовно убиство у Рибникару воде се три одвојена судска поступка. После петомесечне истраге Више јавно тужилаштво подигло је обједињену оптужницу против мајке и оца дечака који је извршио злочин, али и против власника и инструктора стрељане у којој је, како се сумња, дечак вежбао пуцање.

Родитеље, али и школу и државу, у два одвојена парнична поступка тужиле су и породице убијене деце. Рочишта за парнице заказана су за децембар, а чека се да Виши суд потврди оптужницу тужилаштва.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво