Читај ми!

Беговић: "Торлак" постаје ексклузивни дистрибутер вакцине против хепатитиса Б

Институт "Торлак" постаје ексклузивни дистрибутер вакцине против хепатитиса Б. То је омогућено уговором који је потписан између тог института и јужнокорејске компаније "LG Chem", изјавила је министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

Јелена Беговић је навела да ће уговор, који је потписан 31. октобра, у другој фази омогућити да ова јужнокорејска компанија пренесе своје знање и вештине у контроли квалитета Институту, тако да ће "Торлак" моћи да врши комплетну контролу квалитета производње, али и финалног производа, односно вакцине против хепатитиса Б по највишим критеријумима и светским стандардима.

"Након успешно реализована прва два корака, очекујем да Институт ‘Торлак’ постане и произвођач вакцине против хепатитиса Б, а тиме се отварају врата за производњу и многих других вакцина и биолошких лекова који се примењују у биомедицини, што ће изузетно подићи и саму репутацију института ‘Торлак’", рекла је Беговићева Танјугу.

На тај начин ће, како је нагласила министарка, Србија имати своју производњу и запошљаваће своје најбоље људе у "Торлаку", односно имаће своје капацитете за производњу и неће зависити од других.

Подсетила је да је у септембру ове године председница Владе Ана Брнабић потписала Меморандум о разумевању између Србије и Јужне Кореје који се односи на узајамно подстицање и заштиту улагања између две земље.

"Србија биотехнологију види као једну од примарних грана индустрије, односно примарних грана привреде, и зато је читав пројекат Био 4 кампуса осмишљен тако да привуче велике компаније из области биотехнологије и да постане платформа за сарадњу са читавим светом", додала је министарка.

Беговићева је нагласила да се тренутно економије свих најразвијенијих земаља базирају на знању, односно на науци, иновацијама и на знању људи који раде у овим областима, а то су такозване иновативне економије.

"Једна од тих иновативних економија је и биоекономија, и Србија је заиста одлучила да крене у смеру развоја биотехнологије, односно биоекономије, па је тако 31. октобра ове године потписан уговор између нашег Института ‘Торлак’ и тренутно највеће јужнокорејске компаније у области хемијске индустрије, али и компаније која се бави развојем нових материјала и биофармацеутика који се примењују у здравственим системима, ‘LG Chem’ компаније", закључила је Беговићева.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се