Читај ми!

У обновљеној цркви у Витомирици код Пећи након 25 година служена литургија

Празник Светог апостола Луке свечано обележен у Витомирици крај Пећи где је владика Теодосије, први пут након сукоба пре 25 година, служио свету ахријерејску литургију. Службом је званично почела обнова храма, девастираног након 1999. године.

Свети Лука је у храму подигнутом њему у част, окупио више десетина расељених и Срба из метохијских села. Момирка Вукмировић је учитељица у пензији. Пре годину дана вратила се поново у родну Витомирицу, у којој је пре 1999. године живело близу хиљаду Срба. 

"Живети овде је благослов. Ја не могу да вам опишем ту неку лепоту, коју осећам у души", каже Момирка Вукмировић.

Предање о словенском Кнезу Витомиру који је одлучио да крај Белог Дрима подигне себи двор живи међу расељенима из овог места. На Лучиндан они су се окупили у храму са иницијативом да га обнове и очувају гробље у Витомирици.

"Пре две и по године смо се дружили као удружење Витомиричана ‘Кнез Витомир’ и покренули смо заједно са сестром Момирком обнову храма и гробља, тако да по први пут после 25 година је служена литургија на овом месту", каже Бобан Меденица, домаћин славе.

Почетак обнове цркве и прва литургија, након две и по деценије, за домаћине из Витомирице, али и Србе из Белог Поља, Гораждевца и осталих средина око Пећи значе радост живота.

"И ово запустело место је оживело, васкрсло, и даће Бог да овај храм чију смо обнову почели да у се употпуности обнови и да засија, оном варскршњом лепотом после обнове, а та лепота је неправизеђена и она се ни са чим не може упоредити", рекао је владика Теодосије. 

Црква у Витомирици саграђена је 1912. Храм је посвећен Светом Луки јер је црногорска војска на овај дана ослободила ове крајеве од Турака.

Момирка Вукмировић је тренутно једина Српкиња у Витомирици. Милорад Ђоковић, још један повратник у селу, чека ослобађање из притвора у којем је дуже од годину дана. Албанци га оптужују за наводне ратне злочине, јер је претходно пред судом успео да врати узурпирано имање.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије