Читај ми!

Реституција и имовинска права – ко штити интересе приватних власника у Европи и Србији

Међународна унија власника имовине (УИПИ), која штити и промовише интересе, потребе и бриге влсника кућа и станодаваца на националном и међународном нивоу, обележила је век постојања окупљањем у Бриселу. Унија је током претходних сто година заступала права пет милиона власника станова, међу којима су и клијенти из Србије.

Међународна унија власника имовине састоји се од 31 организације из 28 држава.

Унија функционише у Белгији, земљи која никада није одузимала приватну имовину, осим Јеврејима током деловања окупационих власти у Другом светском рату.

Са седиштем у Бриселу, организација заступа чланове у неколико институција Европске уније (ЕУ). 

Престоница европских институција је у држави чувеној по пиву и чоколади препозната и по зградама старим неколико векова.

О томе сведоче записане године изградње, а потпорне шипке и заштитна стакла држе у животу старе бриселске зграде.

Чува се јавна својина, али и заговара да се на исти начин третира и приватно власништво.

Генерална секретарка УИПИ-ја Емануел Коуз каже за РТС да је имовина основно право грађана у демократији и сан највећег броја грађана.

"Приватна својина је мање или више гарантована у већем броју европских земаља. Уколико желите да купите, рентирате, задржите или реновирате имовину, највећи изазов је што постоји много правила и стандарда које ваља поштовати", каже Коуз.

Проблеми у Немачкој – реституција, енергетска ефикасност, контрола цене закупа

Немачки огранак удружења, Унија приватних власника Немачке, представља скоро 930.000 чланова. Генерална секретарка огранка Инка Мари истиче за РТС да, осим власника кућа и станова, представљају и власнике приватних земљишта.

"Осим враћања одузете имовине, бавимо се и питањима енергетске ефикасности, контролом цене закупа, одржавањем и обнављањем зграда… Сходно новим стандардима и висинама пореза на имовину", истиче Мари.

Ситуација у Србији

Унија власника имовине наводи да је током претходних сто година заступала више од пет милиона приватних власника 25 милиона станова широм Европе, међу којима се налазе и клијенти из Србије.

Председник Мреже за реституцију Србије Миле Антић истиче да је приватна имовина питање којим грађани апсолутно морају да се баве.

"Ми се највише можемо похвалити у стварању свести код грађана да имовина, не само у Србији него и другим земљама, не подразумева само привилегију већ у много већој мери и обавезу да се одржава, увећава и доноси опште добро, али кроз порезе", каже Антић.

Међународна унија власника имовине основана је 1923. године у Паризу. Опстала је и за време Првог и Другог светског рата, али и у комунистичким режимима, иако много имовине није.

Између осталог, УИПИ и даље помаже појединцима да одузето врате кроз огранке удружења широм Европе. 

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара