Читај ми!

Почиње реконструкција Клинике за неурохирургију; Јоковић: Имаћемо шест сала са најсавременијом опремом

У Клиници за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије тренутно раде само у три сале. Надају се да ће им проширење и побољшање услова за рад донети реконструкција, која коначно и почиње. Директор те здравствене установе професор Милош Јоковић каже за РТС да ће након обнове имати шест сала опремљених најсавременијом опремом.

Клиника за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије обележава 85 година постојања. Годишње оперишу и до 3.000 пацијената. Сада их очекује реконструкција.

Професор Милош Јоковић наводи да су скеле већ постављене да се са реконструкцијом креће за седам дана.

“Неурохируршка клинике Клиничког центра Србије нема алтернативу и ми не можемо да прекинемо са радом. Тако да у том смислу ми смо покушали и надам се успели да то све организујемо“, каже Јоковић.

Објашњава да ће део пацијената преместити у стари Ургентни центар који је адаптиран, а операције ће радити у новом Ургентном центру.

“Биће то мало тешко у почетку и ово је прилика да замолим пацијенте да ових месец дана имају разумевања, јер ће бити потребно време за прилагођавање. Наравно да ће сви они којима је потребна хитна неурохируршка интервенција или операција бити апсолутно стопроцентно збринути“, истиче Јоковић.

Након реконструкције Клиника за неурохирургију имаће шест сала

Указује да ће после реконструкције Клиника за неурохирургију имати шест сала опремљених са најсавременијом опремом.

“Ми сада радимо тренутно у три и заиста не можемо да постигнемо толики број операција. Радимо сваки дан, по цео дан, врло често викендом и захваљујући заиста великом ентузијазму запослених на неурохируршкој клиници успевамо да избегнемо дугу листу чекања. Новим салама ћемо омогућити пре свега пацијентима боље услове, али и нама запосленима“, додаје Јоковић.

Наводи да су једина клиника у Србији која има дечије одељење и примају пацијенте из свих центара у којима постоји неурохирургија.

“Имамо посебно одељење дечије неурохирургије и збрињавамо њих. Деца се само код нас оперишу. Наравно, постоје неке мање интервенције које се могу радити, али неке сложене, нарочито тумори, искључиво се раде код нас на неурохируршкој клиници“, указује Јоковић.

Гама и икс нож не постоје у окружењу

Истиче да су у последњој декади набавили опрему која постоји у свету.

“Опрему смо обновили пре једно пет година потпуно, сада када обновимо салу у коју ћемо убацити ту нову опрему, неће апсолутно ништа недостајати“, каже Јоковић.

Број тумора је у порасту, као и дегенеративних болести кичме. Како каже, нажалост не очекују да ће број операција бити мањи, већ је сваке године све већи број интервенција.

“Тако да је потреба за овом реконструкцијом постајала већ одавно и захваљујући и разумевању и Клиничког центра и државе успели смо да дођемо на ту почетну тачку“, додаје.

Објашњава и значај постојања гама и икс ножа истичући да је циљ био да наши лекари овладају свим неурохируршким интервенцијама, да нема потребе да се пацијенти шаљу у иностранство.

“Гама нож и икс нож су нешто што нема у окружењу. Дакле, око 5.700 пацијената је на гама ножу и око 5.400 је на икс ножу и то је заиста један револуционаран напредак у здравству Србије, не само на неурохируршкој клиници. На гама ножу третирамо само пацијенте који имају патологију, како ми то кажемо, у глави. Док на икс ножу, осим тога, третирамо и друге делове тела – кости, простату, јетру, плућа. Тако да је заиста сада потпуно покривен тај онколошки третман пацијената са малигном, али и са доброћудном патологијом“, објашњава Јоковић.

понедељак, 04. март 2024.
16° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво