Читај ми!

Мештани краљевачких села на два сата блокирали Ибарску магистралу на кружном току у Грдици

Незадовољни понуђеном ценом земље, мештани краљевачих села кроз које пролази Моравски коридор на два сата блокирали су Ибарску магистралу. Негодују што им после три године од експропријације није исплаћен новац, јер судски поступци нису завршени.

За плодну моравску земљу некима је првобитно било понуђено педесет динара по квадратном метру. Последњу понуду од 160 до 180 динара по метру квадратном нису прихватили и ушли су ванпарнични поступак са предузећем "Коридори Србије".

Неки су добили и првостепене пресуде, али је њих Виши суд поништио и вратио на поновно суђење. И тако судску правду, кажу чекају три године, а за то време преко њихових парцела се гради нови ауто-пут.

Окупљени су посебно огорчени јер, кажу, у суседним градовима и општинама је исплаћивана вишеструко већа цена. У Трстенику, наводе, 1.360 динара по метру квадратном, у Врњачкој Бањи од 2.400 до чак 3.100 динара.

Питају – зашто њихова земља кошта само 160 динара? Сматрају да се судски поступци опструирају због чега су, наводе, приморани на овакав вид протеста.

Искуства са Коридора 11

Подршку окупљеним Краљевчанима на Кружном току у Грдицу дало је и двоје мештана Паковраће код Чачка. Кажу из истих разлога они су годинама блокирали изградњу аутопута Београд- јужни Јадран.

И са судским поступцима су, кажу, имали слина искуства, али су, кажу, после сатанака прихватили поравнање када им је свима, без разлике, понуђена цена од 1.260 динара по метру квадратном.

Али тамо пут гради друго предузеће – "Путеви Србије". Од "Коридора Србије" сличну понуду до сада нису добили власници земље на траси ауто-пута Прељина-Појате.

Одговор Коридора Србије

Из предузећа "Коридори Србије" одговарају – 95 одст власника парцела на траси Моравског коридора је исплаћено, остали су ушли у ванпарничне судске поступке за утврђивање накнаде. Конкретно у Краљеву, од око 3.500 предмета, око 700 је завршило на суду.

Наглашавају да је Пореска управа, као орган надлежан за утврђивање пореза на пренос апсолутних права на непокретностима, утврђивала висину тржишне вредности земљишта по јединственој методологији, а утврђена вредност зависи од података о кретању тржишне вредности земљишта у појединим локалним самоуправама, односно катастарским општинама. Наводе – цене пољопривредног земљишта нису толико различите - у Врњачкој Бањи цена је 215,24 динара по метру кваратном, Трстенику од 183,81 до 197,77 динара, Чачку од 150,37 до 436,34 динара.

Износи који се помињу у представци грађана, наводе, везани су за мањи део експроприсаног земљишта, односно катастарских парцела које су, у складу са раније донетим урбанистичким плановима, по својој намени проглашене за грађевинско земљиште.

Ко у клин, ко у плочу

На наводе Коридора, незадовољни грађани одговарају – и наше је земљиште постало грађевинско оног тренутка када је донет план изградње Моравског коридора и то је забележно и у катастру непокретности.

Зато, кажу, нису ни хтели да пристану на понуду у којима је то земљиште третирано као пољопривредно. На примедбе да само пет одсто власника земље није прихватило понуђену цену и, следстево томе, није исплаћено кажу – њима је експропријација највише и утицала на животе јер имају највеће парцеле и од пољопривреде живе.

Пореску управу питали смо зашто се толико разликују процене вредности и да ли су истом методологијом, тј. на исти начин, процењивали у различитим локалним самоуправама, али одговор, до сада, нисмо добили.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво