Читај ми!

Душек за РТС: Србија постаје лидер у биотехнологији

Србија убрзано постаје лидер у биотехнологији на глобалном нивоу, каже извршни директор Светског економског форума Мирек Душек. Истиче да велику улогу игра то што Влада улаже у науку и истраживања, али и то што велике биотехнолошке компаније улажу у Србију.

Извршни директор Светског економског форума Мирек Душек каже за РТС да се Србија позиционирала као холистички играч на пољу биотехнологије.

"Чуо сам недавно да у Србији имате дугу традицију научних истраживања која иде од осамдесетих и седамдесетих тако да имате обе ствари. Имате научну, академску основу, али сада имате и доста динамике, нову енергију. Влада доноси доста правних оквира и прописа, нови кампус ће се отворити, а такође имате и приватни сектор који долази, неке велике биотехнолошке компаније улажу у Србију", истиче Душек.

Колико напредак биотехологије зависи од економије једне земље?

- Чињеница је да Србија расте на пример изнад ЕУ просека и да су донети неки правни оквири. Такође, имате улагања од стране Владе у науку и биотехнолошка истраживања, то игра велику улогу.

Као што знате, овде у Београду имамо Центар за четврту индустријску револуцију, то је део шире мреже, имамо и друге центре... И примећује се међу тим центрима да Србија заправо брзо постаје лидер у биотехнологији глобално.

Како оцењујете тренутку економску ситуацију у Србији? Шта је, према Вашем мишљењу, наш највећи економски потенцијал?

- Јасно је да Србија доноси важне одлуке које подржавају иновације и предузетништво, али такође мислим да је важно узети у обзир развијајућу геоекономску слику.

Све што се тиче, на пример, енергетске транзиције, какве трговинске уговоре склапате. Морају да буду довољно модерни, морају да узимају у обзир дигиталну економију. Такође, важно је с ким склапате такве уговоре, да се осигурате да се припремате не за економију прошлости, већ за оно што произлази из овог мултиполарног света.

Прво смо имали пандемију, потом рат у Украјини, а сада и у Израелу - како ће се све то одразити на глобалну економију?

- Видели сте последње реакције, на пример, неких централних банака о томе шта ће ово последње насиље у Гази и Израелу урадити светској економији. Када је реч рецимо о инфлацији, опрезнији смо него пре неколико недеља, када се говорило о борби и победи над њом.

Имамо кризу с трошковима живота, имамо трајну енергетску транзицију, већу задуженост - што је велики проблем, посебно за економије у развоју.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара