Читај ми!

Сваки шести пар у Србији има проблем са зачећем – стрпљење, кључна реч за успех вантелесне оплодње

Све је више парова до 35 година, који се укључују у програм вантелесне оплодње. Јелена Ћирић Николић са сајта Бебац, каже да сваки шести пар има проблем са зачећем, али да решење постоји у одређеном броју случајева. Истиче да је пречица која би водила ка успеху – стрпљење.

У Србији око 400.000 парова има проблем с неплодношћу. Према подацима једне од клиника где се лечи стерилитет, пацијенти су људи између 28 и 42 године. "Борба" углавном траје од 6 до 10 година.

Све је више и парова, до 35 година, који се укључују у програм вантелесне оплодње.

Јелена Ћирић Николић, са сајта Бебац, каже да сваки шести пар у Србији има проблем са зачећем, али да решење постоји у одређеном броју случајева.

Најбитније од свега је, каже, да се парови јаве уколико схвате да беба не долази и да трудноће не могу да се одрже.

"Тај проблем се често и одлаже, мислећи да ће се решити сам од себе. У ствари, реализација је нешто што паровима најтеже пада. Када схвате да постоји проблем, они се обраћају за помоћ", рекла је Јелена Ћирић Николић, гостујући у Београдској хроници.

Посебан притисак на жени

Било би добро, истиче, када би постојала и одређена психолошка подршка како би парови цео период успели да превазиђу заједно.

"Нама се јављају парови са најчешћом дилемом и проблемом како одржати брак у тим најтежим моментима док та борба траје. Сви, и мушки и женски партнер, пролазе кроз одређене изазове", рекла је Јелена Ћирић Николић.

Посебан притисак у тој ситуацији је на жени, која пролази највеће проблеме када је зачеће у питању, али и због разних процедура, истиче Јелена Ћирић Николић.

Пречица која би водила ка успеху је стрпљење и то је нешто на шта морају да се спреме сви парови који пролазе кроз процес вантелесне оплодње – да се информишу, да слушају своје докторе, да промене евентуално свој начин живота. Постоје одређени савети и то најбољи доктори могу да кажу шта је и како, али треба разговарати о евентуалном неуспеху.

Било је, каже, чак и случајева када су парови одустали од вантелесне оплодње и после тога зачели бебу. "Тако да постоје ти случајеви. То су те неке чаробне бебе", каже Ћирићева.

Документација сведена на минимум

Када се улази у процедуру вантелесне оплодње, потребно је спремити медицинску документацију која је сада сведена на минимум.

"Она јесте обимна у моменту колико треба да буде када је родитељи предају. Али морам да кажем да комисије пролазе прилично брзо, да су експедитивни, имамо јако добре стручњаке који раде на томе, тако да су процедуре смањене на минимум", рекла је Јелена Ћирић Николић.

Наш систем је каже, препознао тај проблем и ради се на томе да се будућим родитељима олакша тај процес.

"Чак је подигнута граница за жене, имамо неограничени број покушаја. Тако да, што се те стране тиче, можемо рећи да постоји разумевање система за будуће родитеље", рекла је Јелена Ћирић Николић.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара