Читај ми!

Више од милион беба рођено за 100 година постојања породилишта у Вишеградској

Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије већ сто година брине о репродуктивном здрављу жена, збрињава најтеже болести у гинекологији, али и помаже да на свет дођу бебе - и природним путем и вантелесном оплодњом. А за век постојања, рођено је милион и седамдесет хиљада беба, истиче директор Клинике у Вишеградској. Посебно указује, да Вишеградска од оснивања никада није затварала своја врата, можда само, како наводи у време Другог светског рата.

У породилишту у Вишеградској у овој години је рођено око 3. 600 беба, а према речима Александра Стефановића, после дуже "доминације дечака над девојчицама" по броју рођених, сада су изједначени.

"Ове године имамо готово исти број дечака и девојчица", рекао је доктор.

Каже и да постоји податак, који можда није апсолутно тачан, да су на 90-годишњицу израчунали да је од оснивања клинике било око милион беба рођених у тој установи.

"Сада рачунамо негде милион и 60-70 хиљада, то је неки број који је сада актуелан. Никада, никада нисмо затварали своја врата од оснивања, заиста, можда у време рата, али оног рата, Другог светског рата, о томе говорим, али сада не", нагласио је директор клинике у Вишеградској.

Наглашава да је та клиника референтна установа не само за Београд, не само за Србију, него и за цео регион, и Црну Гору. У њу долазе и критично болесни,  животно угрожени случајеви, и жене које су труднице, и после порођаја, и оне са малигним болестима.

"Дакле, после нас жене немају где да иду, дакле, ми смо нека последња нада да, уколико је неко критично болестан, да ће доћи на лечење. Зато негујемо, наравно, и мултидисциплинарни рад, што нам доноси квалитет и што нам доноси наша позиција универзитетског клиничког центра Србије, тако да су нам све клинике ту јако близу, и увек за час се окупимо сви који смо потребни да решимо компликоване случајеве", прецизирао је Стефановић.

Национални центар за онкофертилитет

Посебно истиче да је у Вишеградској Национални центар за онкофертилитет, и за дијабетес у трудноћи, за гестацијски трофобластне болести, за феталну ехокардиографију. Имају како указује пуно референци националног центра, што се тиче онкофертилитета и очувања фертилитета.

"Одељење код нас је формирано скоро, пре годину и по дана, али мултидисциплинарни конзилијум за лечење и диагностику оваквих пацијената ради већ преко десет година. Имао је преко 1.000 пацијената и ево могу да констатујем да их је све више. Има све више пацијената који добију малигне болести, а нису завршиле своју репродукцију и које, нажалост, оболе од малигне болести и у трудноћи. Тако да ту радимо мултидисциплинарно", објашњава Стефановић.

Велико интересовање за увоз ћелија

У Вишеградској банци репродуктивних ћелија омогућено је замрзавање ембриона. Банка, истиче, ради огроман посао, не само за клинику, него и за све центре вантелесне оплодње у Србији.

"Дакле, велико је интересовање за увоз ћелија, не само јајних ћелија, него и сперматозоида. Код нас на клиници смо урадили сада 20 поступака, од тога је 12 комплетно завршено. Имамо четири трудноће. Чекамо коначне исходе тих трудноћа", наводи доктор.

 Додаје и да су спремни за реконструкцију клинике, да је градјевинска дозвола актуелна и  да је новац обезбеђен.

"После опреме коју смо добили 2019. године, заиста су нам потребне нове опреме, сада нам фали још грађевинска реконструкција и можемо да кажемо да ћемо бити у рангу са светским клиникама", навео је Стефановић.

ГАК Вишеградска ће у четвртак свечано обележити стогодишњицу постојања, када ће почети и тродневни 18.  Конгрес међународних гинеколога и акушера Србије, Црне Горе, Републике Српске са међународним учешћем.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије