Читај ми!

Без здравственог осигурања 17 одсто жена које живе на селу – како унапредити њихов положај

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојчица са села, у Чачку је одржана конференција на којој су представљени досадашњи резултати активности на унапређењу положаја жена и девојчица у руралним областима. Додељена су и медијска признања, а међу добитницима је и емисија РТС-а "Ово је Србија".

Иако се често указује на неповољан положај жена у руралним подручјима, да се њихов рад често не види, не препознаје и не вреднује, потребно је много више да би развиле своје потенцијале и биле равноправне.

Само 18 одсто жена које живе на селу има регистровано пољопривредно газдинство, а 17 одсто нема здравствено осигурање – то су само неки од статистичких података.

Kроз трогодишњи пројекат "Унапређење положаја жена и девојчица у руралним областима" више од триста жена добило је конкретну помоћ.

"Не само што су унапредиле свој економски положај, оне су промениле начин на који их породица види, начин на који их село види, начин на који их заједница види и то је нешто што је немерљиво. Јер оне кроз своју лидерску позицију у ствари укључују друге жене и задржавају младе на селу, што је један од основних проблема у нашем друштву", рекла је Милана Рикановић, шефица Канцеларије UN Women у Србији.

Тако је више од 200.000 жена на неки начин укључено у пројекат који се спроводи у оквиру иницијативе "Унапређење безбедности жена у Србији", а коју повереник за заштиту равноправности имплементира у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност UN Women и уз подршку амбасаде Норвешке у Београду.

"Ако желите напредак друштва жене морају бити укључене. Свакако морају бити отворене могућности за оба пола, али и жене са руралних подручја су веома важне за друштво и просперитет регије", навела је Kристин Мелсом, амбасадорка Kраљевине Норвешке у Србији.

Специјално признање емисији Ово је Србија

Уз обележавање Међународног дана жена и девојчица са села додељена су специјална признања редакцијама које су током ове године у великој мери посветиле пажњу тој теми.

За посвећености, разумевање и континуирано извештавање, признање је добила и емисија РТС-а Ово је Србија.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је логично да емисија Ово је Србија добије посебно признање, пошто је, како је навела, та емисија прави глас жена са села и свих грађана и грађанки који живе на селу.

"Некако је то управо емисија која испрати све те активности, али заиста на један, рекла бих, врло објективан и професионалан начин, јер ту нема некакве романтизоване приче, али нема ни сензационалистичке. Има једне врло реалне представе жене са села која је озбиљан потенцијал за развој целе наше заједнице нећу рећи друштво него заједнице, али, наравно, уколико се створе и унапреде, уколико се створе бољи услови за њен лични развој и даљи напредак, то сигурно утиче на читаво друштво", истакла је Бранкица Јанковић.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво