Читај ми!

Сећање на масовно стрељање у окупираном Краљеву, предлог да 14. октобар буде државни празник

На 82. годишњицу масовног стрељања у Краљеву,  ресорном министарству Владе Србије упућен је предлог да се 14. октобар прогласи за државни меморијални празник. У знак сећања на 2.200 жртава стрељања,  у Спомен-парку одржана је комеморација.

Октобарском злочину претходили су прогони, одмазде и репресије над цивилним становништвом у окупираном Краљеву већ од маја 1941. године.

"Један од првих драстичнијих примера застрашивања је било вешање Драгомира Вилотијевића и жандарма Милоша Ђорђевића 28. августа на тргу у Краљеву", каже Мирјана Савић, музејска саветница.

За једног погинулог немачког војника у борбама у околини Краљева почетком октобра, стрељано је 100, а за рањеног 50 талаца. Од 2.200 затвореника стрељање је избегло само 27.

"Било нас је око сто. Показаше нам гомилу алата и наредише да свако од нас узме ашов, пијук или лопату. Тада нас постројише по тројицу и поведоше нас под стражом уз пругу према ложионици. Митраљески рафали прекинули су све то", сведочи Марко Сломовић.

На Лагеру је стрељано 106 млађих од 18 година и 29 жена.

Готово све породице у Краљеву су завијене у црно. "Ту ми је отац стрељан 1941. године у својих 36 година. Оставио је четворо деце и мајку", каже Достана Ковачевић, потомак убијених.

Славољуб Банковић наводи да му је стрељан отац, који је оставио иза себе супругу и троје деце.

"Бројим сваки пут 13. овај, овај посечени пањ и ту палим свеће као неко сећање", наводи Даница Ковачевић.

Потомци пале свеће и полажу цвеће сваког 14. октобра на обележја у Спомен-парку која представљају посечена стабла. Пред више од 2.000 ученика изведен је поетско-музички програм Камена успаванка.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво