Шкодрић: Улагање у превенцију је најскупље, мамографи и МРИ биће распоређени од Врачара до Владичиног Хана

Држава ће у наредном периоду набавити 22 магнетне резонанце (МРИ) и више од 20 мамографа што је највећа набавка медицинске опреме до сада. Директорка РФЗО-а Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да ће апарати бити распоређени “од Врачара до Владичиног Хана“, а да су циљ превенција и смањање листа чекања.

Председник Србије најавио је да ће убрзо велики број општина у Србији добити магнетне резонанце, мамографе и ултразвучне апрате, који ће уз набавку рендген апарата и ЦТ скенера коштати десетине милиона евра.

"Ово је досад најважније улагање у нашем здравству – 22 магнетне резонанце, 20 мамографа, бројни ултразвучни апарати, рендген апарати и скенери ће ући у наше здравствене установе. Јако је важно оно што је председник најавио, места где ће бити стављени апарати су од Врачара до Владичиног Хана, у разне здравствене установе, од клиничких центара преко општих болница до домова здравља", рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Све то, како истиче, показује да је сада фокус државе на превенцији и смањењу листа чекања. Да би се до тога дошло, потребна су два предуслова.

"Прво, да је ниво здравствене заштите врло висок, а то је омогућено управо захваљујући дугогодишњем улагању у нове болнице, као што смо видели, то се наставља – 19 болница ће сада бити реновирано, у нове апарате, нове дијагностичке методе, иновативне лекове, не само за ретке болести, већ и за бројне друге малигне и немалигне болести. Дакле, сада можемо да се окренемо превенцији. Улагање у превенцију је најскупље, а превенцијом се баве само богате земље на свету. Други услов је, наравно, да имамо финансија за то", рекла је Радојевић Шкодрићева.

Скраћивање листа чекања

Захваљујући магнетним резонанцама требало би да се реше листе чекања.

"Када се стави још један магнет у Крагујевац, аутоматски се смањују листе чекања у Ваљеву, јер се тамо сада шаљу пацијенти из Крагујевца. Такође, Шабац и Лозница ће добити магнете и неће више слати пацијенте у Ваљево. Дакле, у Ваљеву смо решили листе чекања", наводи директорка РФЗО-а.

Октобар је, иначе, месец борбе против рака дојке, болести која, уколико се открије на време може бити потпуно излечена. Међутим, у Србији није таква ситуација. Рак дојке најодговорнији је од свих малигнитета за највећу смртност наших жена - годишње премине више од 1.700.

Набавка мамографа требало би да омогући да се рак открије на време. Директорка РФЗО-а истиче да је мамографија, у односу на превентивне прегледе карцинома грлића материце значајно мање, да постоји побољшање у 2023, али да је недовољно.

Захваљујући покретном мамографу који се налази испред РТС-а у Таковској 10 и набавци опреме, требало би да буде урађено много више од 11.203 мамографије колико их је досад урађено у 2023. години.

Превентивни прегледи широм Србије

У недељу ће у целој Србији, у свим домовима здравља, у 150 здравствених установа, бити обављени превентивни прегледи.

"Ово све што држава ради је једна карика, најскупља, али поред те карике потребно је да променимо и свест грађана. Из тог разлога организујемо акције превентивних прегледа. Прошле недеље смо поново покренули у Београду, у свим домовима здравља за жене превентивни преглед за борбу против карцинома дојке, а код мушкараца се ради ПСА маркер који показује да ли постоји карцином простате", рекла је Радојевић Шкодрићева.

И ове недеље се наставља иста акција, од 8 до 16 часова, али у целој Србији.

"Укупно у 150 здравствених установа ће бити урађени превентивни прегледи. Даље се наставља у октобру, само што ће се радити превентивни прегледи и за штитасту жлезду и кардиоваскуларне болести, зато што је показано да у Србији најчешће грађани болују управо од ових болести, готово сваки други има проблем са штитастом жлездом, а обољење од којег најчешће умиру су управо кардиоваскуларне болести", рекла је Радојевић Шкодрићева.

Цело гостовање Сање Радојевић Шкодрић можете погледати у видеу на почетку текста

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара