Телефони и слушалице у саобраћају опасни као алкохол – казне и за возаче и за пешаке

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан каже за РТС, поводом акције контроле употребе телефона и слушалица, да коришћење телефона у саобраћају ризик од саобраћајних незгода до 20 пута. Уколико се разговара телефоном, смањује се психофизичка способност возача као да је под дејством алкохола рецимо 0,80, наводи Беленцан.

Почела је контрола употребе мобилних телефона и слушалица у возилима и код пешака на коловозу. Трајаће до недеље, 15. октобра, а спроводи се истовремено у 30 европских земаља, које су чланице мреже саобраћајних полиција Европе. Ова међународна акција названа је "Фокус на путу".

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције, пуковник Златко Беленцан рекао је у Јутарњем програму да телефон пре свега смањује психичко присуство возача и учесника у саобраћају.

"За само две секунде погледа у мобилни телефон, пређе се 28 метара ако се креће прописно 50 километара на час. Знате која је то раздаљина – 28 метара", упозорава Беленцан.

Наводи да коришћење мобилних телефона повећава ризик од саобраћајних незгода до 20 пута.

"Уколико се разговара телефоном, смањује се психофизичка способност возача као да је под дејством алкохола рецимо 0,80, а ако пише поруку, смањује му се као да је рецимо преко један промил алкохола под дејством алкохола", наводи Беленцан.

Када се говори о санкцијама, за возача је казна 10.000 динара, а за пешака који користи мобилни телефон или има слушалице док прелази улицу – 3.000 динара.

Упитан да ли возачи смеју да возе са слушалицама у ушима или је и то подложно казни, каже да они то могу да користе, али да треба водити рачуна и да је боље не разговарати док се вози.

"Када прелазите коловоз на пешачком прелазу, немојте користити ни слушалице, ни мобилни", поручује Беленцан.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије